Hol tengődnek majd a frissen végzett egyetemisták?

A robotok felemelkedése: gép váltja le a gyorséttermi dolgozókat

Az utóbbi évtizedekben a gyorséttermi iparág vált az alacsony bérért dolgozni hajlandók utolsó mentsvárává, de a robotikának köszönhetően ez a jó világ hamarosan véget ér.

2012.12.01 21:16Konrád - ma.hu

Egy új berendezés tervezői ugyanis azt ígérik, gépük forradalmi változásokat hoz a gyorséttermek világába, miközben csúcsminőségű ételeket készít. A Momentum Machines által tervezett Burgeon névre keresztelt hamburgerkészítő robot képes lesz leváltani a gyorséttermek dolgozóit.

A vállalat azt ígéri, az új eszköz óránként 360 hamburgert tud majd elkészíteni. Ha bárki kételkedne, mi célt szolgál a berendezés, a cég hivatalos weboldalán lévő üzenet minden kétséget eloszlat: “Alfa eszközünk leváltja a hamburger-soron dolgozó szakácsokat az éttermekben. Mindent tud, amit az alkalmazottak, csak jobban”. Természetesen egy gép nem lesz képes felmérni, mi teszi “finommá” a hamburgert, de meg tudja sütni a húst, megpirítja a zsemlét, és belepakolja az uborkát, paradicsomot és egyéb hozzávalókat.

A hamburger-robotot pont akkor mutatták be az Egyesült Államokban, mikor a gyorséttermi dolgozók a történelem legnagyobb tiltakozását tartották az alacsony fizetés miatt. A munkaadók kétszer is meggondolják majd, emeljenek-e a fizetéseken, ha már az ajtón kopogtat a burger-robot. A Burgeon eljövendő változatai ráadásul a tervek szerint képesek lesznek 10 másodperc alatt elkészíteni egy hamburgert.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.