Mit törölnek, hogy törölnek a videó megosztókon?

Nyomozás a YouTube-ról letörölt videók után

A YouTomb-on ugyan nem lehet megnézni a különféle okokból lekapkodott videókat, de azért kapunk egy elég jó képet arról, hogy mik azok a felvételek, melyeket valamilyen okból nem láthatunk a videó megosztókon.

2008.05.21 18:00ma.hu

A YouTomb nem csak azt mutatja, hogy a szolgáltató milyen videókat törölt, hanem azt is, hogy a felhasználók maguk milyen videóikat semmisítették meg.

Amúgy a Massachusetts Institute of Technology önálló projektjéről van szó. A Free Culture csoport saját bevallása szerint azért készítette el ezt a projektet, hogy kiderüljön, milyen videókat is kapkodnak le a szolgáltatók szerzőjog megsértésre hivatkozva. Nyilván elsősorban a tévedésből levett videókról szeretnének valamiféle képet kapni. Üdvözlendő kezdeményezés.

Nyilván érdekes lesz az összegzés is. Nos, ha a videókat magukat nem tárolják el, akkor mi az amit eltárolnak? Minden olyan meta adatot, mely hozzáférhető egy adott online publikált videóról. A klip címét, a klipből vett screenshotokat, valamint a klip levételét kezdeményező cég vagy személy nevét is közzéteszik. Lehet tippelni, mikor szedik le, mondjuk az al-Kaida videókat...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.