Gazdasági totálkáros ERP-k

Lépéselőnyben a gazdasági vezetők

A Zürich-i i2s Research legutóbbi felmérése szerint a gazdasági vezetők egyre tudatosabban nyúlnak cégük működési módszereinek átszervezéséhez. Mind több vezető ismeri fel a korábbi vállalatirányítási rendszerek hiányosságait, és konkrét igényeket támasztanak üzleti folyamataik újraszabályozásában.

2012.03.27 08:07ma.hu

Egyre több cég gazdasági vezetője ismeri fel addigi vállalatirányítási rendszereinek hiányosságait és veszi saját kezébe a folyamatok szabályozásának kérdését − mutatta ki a Zürich-i i2s Research legutóbbi felmérése, amelyben 17 ország közel kétezer válaszadójának véleményét dolgozták fel. A friss kutatás megkérdezetteinek több mint kétharmada (69 százaléka) magasan a legfontosabb tényezőnek az tartja, mennyire képes egy módszer a cég folyamatait megfelelően leképezni. Amennyiben ez nem teljes, a megoldás minden más erénye szertefoszlik.

Tanulságos a felhasználók félelmeit kutató kérdések eredménye is. A megkérdezetteknek csaknem harmada (28 százaléka) tart az üzleti adatok sérülésétől vagy elvesztésétől, tehát az új szisztémák bevezetése során maximális üzleti biztonságot követelnek. Tisztában vannak azzal is, hogy a projektek túlságosan feszítettek és a saját belső erőforrások gyakran elégtelenek a váltáshoz. Emiatt a cégek ahelyett, hogy alkalmazkodnának a bevezetni kívánt működési módhoz, inkább a rendszerektől várnak több rugalmasságot.

Nemcsak nyugaton, hanem a közép-kelet-európai régió gazdasági vezetőinél is hasonlóakat tapasztalnak a vállalatirányítási szakértők − hangoztatta a hazánkon kívül a környező országokban is tevékenykedő LLP Dynamics magyar ügyvezetője. Czermák András elmondta, a régióban egyre több vezető igényel újfajta szemléletet, például a több tagvállalattal rendelkező cégeknél. A régi és nehézkes metódusok helyett rugalmasabb, például az úgynevezett "hub and spoke" megközelítést követelik meg. Ennek lényege, hogy a központ robosztus folyamataihoz a határon túli leányoknál csak kisebb, a helyi sajátságokhoz messzemenően alkalmazkodó irányítás kapcsolódjon, megfeleljen például a helybeni adószabályoknak, de több valutanem ellenére is összhangban legyenek a központi könyvvitellel.

Az ügyvezető szerint természetes, hogy a megváltozott üzleti körülményeket egy elavult megoldás már nem tudja kellően modellezni. Hasonlóan egy autóhoz, a "gazdasági totálkáros" ERP rendszereket sem éri meg átalakítani az új igények szerint, azokat érdemesebb inkább lecserélni. Czermák András szerint elérkezett az idő, amikor - más eszközökhöz hasonlóan - a vállalatirányítási rendszerek életciklusát, avulását is figyelemmel kell kísérnie a vezetőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.