Nincs amerikai ellenőrzés?

Beindult a GPS vetélytársa

Elkezdte működését a kínai műholdas navigációs rendszer.

2011.12.27 11:22MTI

Korlátozottan elkezdte működését kedden a kínai műholdas navigációs rendszer, az amerikai ellenőrzés alatt álló Global Positioning System (GPS) vetélytársa - jelentette be egy kínai szóvivő. A Beidou Navigation Satellite System (BNSS) egyelőre Kínában és szűk környezetében működik.

Jövőre a rendszer hat további műholdját bocsátják fel, és fokozatosan kiterjesztik annak működését az ázsiai-csendes-óceáni térség legnagyobb részére - tette hozzá a BNSS szóvivője sajtóértekezletén. Eddig tíz műholdat bocsátottak fel, a legutóbbit december elején.

Kína 2000-ben kezdte el a rendszer kiépítését azzal a céllal, hogy függetlenné váljon az amerikai rendszertől. A BNSS-t 2020-ra építik ki teljesen a tervek szerint.

A BNSS összeilleszthető lesz a világ többi nagy műholdas navigációs rendszereivel, és együtt tud majd működni velük - mondta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.