Geiger-Müller telóra megy

Japánban már az okostelefon is sugárzást mér

Olcsón elérhető Geiger-Müller-számlálós alkalmazást fejlesztett ki egy japán cég okostelefonra, miután a fukusimai atomerőmű a márciusi szökőár és földrengés miatt megsérült.

2011.11.16 09:17MTI

A radioaktivitás mérésére szolgáló, 14 centiméter hosszú és öt centiméter széles eszköz a mobilkészülékre csatlakoztatva annak kijelzőjén mutatja meg az eredményt - közölte a Sanwa nevű cég kedden.

A szonda ötlete Mori Takuma fiatal kutatótól származik: az ifjú tudós igencsak dühös volt, hogy a márciusi atomszerencsétlenség után legkevesebb 60 ezer jent (hozzávetőleg 183 ezer forintnak megfelelő összeget) kellett fizetni egy Geiger-Müller-számlálóért. A japán cég által fejlesztett eszköz ára 9800 jen (mintegy 30 ezer forintnak megfelelő összeg), és hamarosan már elérhető lesz a piacon.

forrás: jciv.iidj.net/map/ - KATTINTSON A KÉPRE!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.