Időjárás

Durvuló időjárás: hidegpárna takarhatja be az országot

Szürke, nyirkos hideg idő köszönt be az ország legnagyobb részén.

2020.01.11 10:20ma.hu

Hidegpárnás időjárási helyzet kialakulását vetítik előre a legfrissebb előrejelzések vasárnaptól. Vagyis az ország jelentős részén búcsút inthetünk a napsütésnek, szürke, hideg, nyirkos időre kell készülni a legtöbb helyen.

Szombaton még egy hidegfront szállít hidegebb levegőt térségünkbe. Ekkor a szelesebb középső és nyugati tájakon még élvezhetjük a napsütést, de keleten, északkeleten már borongós, nyirkos idő fog uralkodni. Keleten, északkeleten 0-4, máshol még 5-9 fok ígérkezik.

Vasárnap viszont változik a helyzet: enyhülés kezdődik a magasban, melynek hatására gyakorlatilag csapdába esik a hideg levegő a Kárpát-medencében. A néhány száz méter vastag hideg légréteg tetjén képződő rétegfelhőzet miatt szinte országszerte szürke, hideg, többfelé nyirkos időre van kilátás. Előreláthatólag az Alpokalján süthet még ki a nap. Napközben mindössze -1, +6 fokot mérhetünk - írja az Időkép.

Az egyhangú, hideg időjárás hétfőn és kedden is kitarthat az ország legnagyobb részén. A legtöbb helyen napközben is fagypont körüli hőmérsékletekre készülhetünk. Valamivel magasabb hőmérsékleteket a helyenként felszakadozó területeken, valamint a napos hegycsúcsokon lehet majd mérni.

Rossz hír, hogy nemcsak a hideg és a nedvesség esik csapdába ilyenkor. A stabil légrétegben nem lesz jelentős légmozgás, nem tud átkeveredni a légkör, ami a légszennyező anyagok koncentrációjának további növekedéséhez vezethet.

Címlapfotó: Talaj menti köd látszik Galyatetőről fotózva 2020. január 10-én. MTI/Komka Péter

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.