Időjárás

A tavalyi év volt Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve

A hat legforróbb napon a egész kontinensen 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

2020.01.09 14:18MTI

Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve volt 2019 az országos meteorológiai intézet közlése szerint.

"A 2019-es év Ausztrália legmelegebb esztendeje volt a feljegyzések kezdete óta, az országos középhőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot, túlszárnyalva az eddigi rekordnak számító 2013-as évet, amikor 1,33 Celsius-fokkal került az átlag fölé a hőmérséklet" - közölte éves jelentésében csütörtökön a meteorológiai intézet.

Az évi átlagos maximum és minimum hőmérsékletek mind a hat államban és két területen is az átlag felett voltak.

Az éves országos maximális hőmérsékletek az átlaghoz képest nagy, két fokos eltérést mutattak, ami anomáliának számít - mondta Karl Braganza, az intézet klímamonitorozásért felelős részlegének vezetője.

Kifejtette: a hat legforróbb napon a egész kontinensen 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az országos napi csúcshőmérséklet 11 napon haladta meg a 40 fokot.

Tizenkét hónapból hétben dőlt meg az átlagos középhőmérséklet rekordja. Emellett januárban és decemberben erőteljes hőhullámok is jelentkeztek.

"A 2013 óta eltelt évek mindegyike a legmelegebb évek között szerepel Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta. A tíz legmelegebb év közül csak egy, 1998 volt 2005 előtt" - áll a jelentésben.

Ausztráliában a csapadék mennyisége sem volt soha még olyan kevés, mint az elmúlt évben, országosan átlagosan mindössze 277 milliméter hullott, ami 40 százalékkal van az átlag alatt.

A második legszárazabb év 1902 volt, amikor 314,5 milliméter hullott.

Queensland északnyugati és északi területeit kivéve Ausztrália egész területén átlag alatti volt a csapadék mennyisége.

Az ország szinte egész területén szárazság uralkodott, különösképpen Új-Dél-Walesben és Queensland dél részén, ahol 2017 óta tart az aszály.

Az úgynevezett Forest Fire Danger Index (a tüzet okozó időjárás súlyosságának indexe) rekordmagasságot ért el. A hatóság szerint egyértelmű a kapcsolat az erdőtüzek, a rekordalacsony csapadékmennyiség és a megnövekedett hőmérséklet között.

Ausztrália-szerte több mint 10 millió hektár terület égett le, mióta szeptemberben elkezdődtek a futótüzek, legalább 26-an meghaltak és több ezren veszítették el otthonukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.