Meteorológia

Vasárnap már égi tűzijáték lehet, avagy hidegfront érkezik

A hét utolsó napján zápor, zivatar egyre több helyen valószínű, és nyugaton több fokkal mérséklődik a meleg.

2016.08.20 14:26ma.hu

Vasárnap a Dunántúlon erősen felhős vagy borult idő várható, több helyen záporesővel, főként délen zivatarral. A Dunától keletre még több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, és elsősorban a délutáni, esti órákban alakul ki zápor, zivatar, majd estére ott is zárt lesz a felhőzet. A Dunántúlon, este már a Duna-Tisza-közén is több helyen megerősödik az északnyugati szél, de szélerősödés zivatar környezetében is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben és a Nyírségben kissé hűvösebb lesz a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton csupán 20 és 24, másutt többnyire 25 és 29 fok között valószínű, de a Tiszántúlon még 30, 32 fokig is felmelegedhet a levegő.

Napközben északnyugat felől hidegfront érkezik, amely lelassul fölöttünk. Előtte és a fronton zivatarok alakulnak ki, legjobb eséllyel és a legtöbb helyen a nap második felében. Kiemelten estétől (esetleg már késő délutántól) érkezhet nagyobb csapadékrendszer zivatarokkal, amely főként az ország déli és keleti felét érinti.

A zivatarokhoz nagy mennyiségű csapadék (15-25, néhol felhőszakadás: > 35 mm), viharos szél (60-75, esetleg > 80 km/h), jégeső (akár 2 cm körüli jégátmérővel) társulhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.