Meteorológia

Viharos széllel, jégesővel érkezik a hidegfront

A Dunántúlon - ezen belül legjobb eséllyel a Dunántúl délnyugati részén (Zala, Somogy) - egy-egy heves zivatar is kialakulhat, melyhez 80-90 km/h-t meghaladó szélroham, 30-40 mm feletti csapadék és nagyobb méretű jég is társul.

2016.08.05 15:38MTI

Péntek kora délután északnyugat felől hidegfront érkezik megerősödő, helyenként viharossá fokozódó széllel.

Pénteken eleinte többnyire napos idő várható, majd a kora délutáni óráktól kezdetben nyugaton, este már a középső területeken is erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főként a Dunántúlon egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar.

A többnyire gyenge vagy mérsékelt déli, délkeleti szél pénteken napközben többfelé megélénkül, a Dél-Alföldön néhol meg is erősödik, majd délutántól a Dunántúlon a szél északnyugatira fordul, és a Kisalföldön viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében másutt is lehetnek viharos széllökések.

A front az esti, késő esti órákra eléri a Duna vonalát. A Dunántúlon – főként annak nyugati felén – délutántól szórványos zivatarok kialakulására lehet számítani, melyek délnyugatról északkelet felé helyeződnek át. A zivatarokat 70 km/h feletti szél, 20-30 mm csapadék, néhol jégeső kísérheti.

A Dunántúlon – ezen belül legjobb eséllyel a Dunántúl délnyugati részén (Zala, Somogy) – egy-egy heves zivatar is kialakulhat, melyhez 80-90 km/h-t meghaladó szélroham, 30-40 mm feletti csapadék és nagyobb méretű jég is társul.

Időjárási helyzet Európában

A Baltikumtól Németországon és az Alpokon át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódó, lassan kelet felé mozgó frontzóna osztja ketté hőmérsékleti szempontból kontinensünket. A front előtti magasnyomás területén szinte zavartalanul süt a nap, délen jobbára 28 és 35 fok közé melegszik fel a levegő, hozzávetőleg az 50. szélességi körtől északra 23, 28 fok a jellemző, illetve az Urál környékén 30 fok fölötti értékeket mérnek. A vastag, széles felhőzettel rendelkező front környezetében záporok, zivatarok vannak, jelentős csapadék is előfordul, mögötte a csúcshőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul. A frontzóna péntek estére eléri hazánkat, szombat reggelig a nyugati és középső tájakon többfelé kiadós csapadékot okoz, majd a Kárpát-medence térségi szakasza jelentősen gyengül, illetve feloszlik, a Tiszántúlon holnap is 30 fok körüli hőmérséklet várható.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Kezdetben a Dunántúl nyugati és északi tájain, estétől a középső országrészben is erősödő gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Szombaton előbb nyugaton, a déli órákban a középső területeken is csökken a felhőzet, és mind kevesebb helyen valószínű csapadék. Ugyanakkor északkeleten délután alakulhat ki záporeső, zivatar. A Tiszántúl nagy részén szombaton sem valószínű csapadék. A szél a Dunántúlon Pénteken délután, másutt reggelre északira, északnyugatira fordul, és sokfelé kísérik erős, elsősorban a Dunántúlon helyenként viharos széllökések. A szél zivatarok idején is viharossá fokozódhat.



A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 28 fok között, a Tiszántúlon 30 fok körül várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.