Meteorológia

Hajnalban akár fagyhat is

Szerda estig a déli ciklon közelebb kerül a Kárpát-medencéhez, megnövekszik a felhőzet, és a főként a déli területeken esőre is számítani kell.

2016.03.22 16:31MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Továbbra is Észak-Svédország, Finnország és Oroszország európai területe a kontinens leghidegebb része. Télies az idő; éjszakánként többfelé -20 fok alá hűl a levegő, és napközben is kevéssel fagypont alatt marad a hőmérséklet. Jóval enyhébb, de az átlagosnál kissé hűvösebb az idő Franciaországban és a Pireneusi-félsziget nagy részén, ahol délutánra viszonylag kevés helyen melegszik 15 fok fölé a levegő. Nagy területen sok a felhő; Észak-Skandináviától a Germán-Lengyel-alföldön, az Alpok és Kárpátok vidékén át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig ciklonális hatások alakítják az időjárást, hosszabb-rövidebb napos és erősen felhős időszakok váltják egymást. A középpontjával Észak-Lengyelország feletti ciklonban eső, havazás egyaránt előfordul, a déli mediterrán ciklon hatására az eső esik. Szerda estig a déli ciklon közelebb kerül a Kárpát-medencéhez, megnövekszik a felhőzet, és a főként a déli területeken esőre is számítani kell.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Estére mindenütt csökken, majd hajnaltól a déli területeken már ismét megnövekszik a felhőzet. Éjszaka csapadék nem várható, foltokban, elsősorban az északkeleti határnál és a Dél-Alföldön köd képződik. Szerdán napközben dél felől egyre több és vastagabb felhők érkeznek, északon lesz szakadozottabb, vékonyabb a felhőzet. Az ország déli felén többfelé valószínű eső, északon kicsi a csapadék esélye. Éjszaka mérséklődik a légmozgás, majd szerdán az északkeleti szél sokfelé élénk, főként a nyugati határsávban és az Alföldön időnként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között valószínű, főként az északi területeken számíthatunk fagyra. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 7 és 12 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.