Nyugaton és északon lehet kevesebb a felhő

Elfogy a vérhold hétfő hajnalban - de látni fogja-e a felhőktől?

NASA

Szeptember 28-án szerencsénk lesz, a Hold a földárnyékot szinte "telibe találja". Aki korán kel - vagy le sem fekszik, lélegzetelállító látványban részesülhet. A holdkorong hajnali 3:07-kor érinti a teljes árnyék peremét, a nyugati irányban egyre alacsonyabbra süllyedő holdkorong pedig 4:11-re merül teljesen a Föld árnyékába, amiből 5:23-kor kezd kilépni. A jelenség 6:27-kor ér véget. De lehet, hogy várnia kell a következőre 2032-ig. Az éjszaka folyamán a szakadozott alacsony és középmagas felhők mellé délkelet felől újabb felhőrendszer érkezik. Ennek megfelelően az ország délkeleti felén sajnos nem sok remény van a jelenség megfigyelésére, amiről itt olvashat részletesen. Leginkább az északnyugati országrészben valószínű kevesebb felhő, de általában a Dunántúl, Pest megye, Észak-Magyarország térsége felett is lehetnek "rések" a felhőzetben.

Előrejelzett borultság hétfő hajnalban - Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal


A fogyatkozás idején a Hold a délnyugati, nyugati égbolton lesz megfigyelhető. Forrás: stellarium szoftver (www.stellarium.org)


Az esemény egyébként egy különleges, misztikus tulajdonságokkal felruházott ritka természeti jelenség, az úgynevezett "tetrád" utolsó része.

Tetrádnak nevezik azt a rövid időn belüli (2 év alatti) négyszer ismétlődő teljes holdfogyatkozást, amelyek között megközelítőleg fél év telik el, és nincs ezen időszakok alatt részleges leárnyékolás sem.

A mostani tetrád első fogyatkozása 2014. április 14-én volt, a második október 8-ára esett, a következő 2015 április 4-ére, a mostani pedig szeptember 28-ára.

A végítélet napja?

Egyes hívők biztosak abban, hogy eljön a végítélet, amely a negyedik holdfogyatkozáskor következik be >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.