Ha felnézünk az égre...

Jön a következő vérhold - beteljesül a világvége?

Idén már másodjára válik a Hold vérré, a misztikus tetrád második eseménye is bekövetkezik. Vajon beválnak a Biblia jóslatai, miszerint "A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja"?

2014.10.04 19:00ma.hu

Következő héten Észak-Amerika nagy részén látható lesz a vérhold. Szerda reggel 6:25-kor a Hold belép a Föld árnyékába, amitől vörös fénye lesz.

Az égi esemény nagyjából egy órán át lesz látható, és a Hold pozíciójának köszönhetően 5,3 százalékkal lesz nagyobb, mint az április 14-ei.

Tudniillik, ez már a második vérhold lesz idén, a jelenség pedig egy különleges, misztikus tulajdonságokkal felruházott ritka természeti jelenség, az úgynevezett "tetrád" következő eseménye lesz.

Tetrádnak nevezik azt a rövid időn belüli (2 év alatti) négyszer ismétlődő teljes holdfogyatkozást, amelyek között megközelítőleg fél év telik el, és nincs ezen időszakok alatt részleges leárnyékolás sem.

A mostani tetrád első fogyatkozása 2014. április 14-én volt, a mostani október 8-ára esik, a következő kettő pedig 2015 április 4-ére és szeptember 28-ára. Ekkor a Hold vérré válik.

Kép: NASA

Teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül, ám mégsem sötétedik el teljesen, hanem narancsvörösre változik, köszönhetően a földi légkörön elszóródó fénynek (ugyanezt látjuk napfelkeltekor és naplementekor is). A tudósok szerint a következő tetrád 2032-ben lesz.

Kép: NASA

Egyes hívők biztosak abban, hogy eljön a végítélet, amely a negyedik holdfogyatkozáskor következik be. Valláskutatók szerint a Szentírás több bizonyítékot is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az ilyen időszakokban meghatározó események történnek az emberiséggel.

A vérholddal kapcsolatos rémületet Jóel próféta jövendölésére alapozzák, miszerint "Csodás jeleket mutatok az égen és a földön: vért, tüzet és füstoszlopokat. A nap elsötétül, a hold vérvörös lesz, mielőtt eljön az Úr nagy és félelmetes napja." (A jóslat visszatér az Újszövetségben, a Jelenések könyvében is, de mint kiderül a videóból, minden esetben említik a csillagok eltűnését, ami légköri jelenségre vezethető vissza, nem pedig hold- vagy napfogyatkozásra.)

Legutóbb John Hagee írt bestsellert Négy Vérhold címmel Mark Biltz elméletéből kiindulva, aki szintén hold- vagy napfogyatkozásban gondolkodott. A bizonyításhoz megvizsgálta a NASA erre szolgáló adatbázisában az összes tetrád idejét Kr.e. 2000-től Kr.u. 3000-ig, majd a kapott eredményt összevetette a zsidók történelmével és naptárával. Végül a könyvben is olvasható, hogy az 1493 és 1494 közötti tetrád például egybeesett a spanyol inkvizícióval, ahogy a 1967-68-as a hatnapos háborúval. Így a mostani is radikális változást fog eredményezni. Sajnos, sem a Közel-Keleten, sem Európában nem lesz látható a jelenség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.