Meteorológia

Az El Niño tovább erősödik - melegszenek a tengerfelszínek

Az Európára gyakorolt hatása változó, de az esemény legutóbbi EUROSIP előrejelzése szerint enyhébb és egyes helyeken csapadékosabb tél várható.

2015.09.07 13:05ma.hu

Az El Niño esemény lényege, hogy a szokatlanul magas tengerfelszín-hőmérséklet tartósan fennmarad a Csendes-óceán trópusi területein. Ez a jelenség együtt jár a légkör állapotának megváltozásával és erős nyomot hagyhat a globális időjárási mintázatokon. Az El Niño hatással van továbbá a globális átlaghőmérsékletre és ennélfogva befolyásolja a globális melegedés mértékét - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az El Niño események intenzitása változó, a nagyon erős események meglehetősen ritkák, évszázadonként csak néhány alkalommal következnek be. 1950 óta 2 °C feletti év végi anomália csak 1972-ben, 1982-ben és 1997-ben fordult elő. Az ilyen szélsőséges és ritka események előrejelzése nagy kihívást jelent.

Átlagos tengerfelszín-hőmérséklet anomáliák 2015 júliusában

Az idén tavasszal tapasztalt mérsékelt El Niño állapot elkezdett erősödni és a jelenlegi előrejelzések alapján valószínűleg egy nagyon erős eseménnyé alakul 2015 végére.

Az erőteljes El Niño események kapcsolatba hozhatók az időjárási mintázatok jelentős megváltozásaival, különösen a trópusokhoz közeli területeken. Az Európára gyakorolt hatása változó, de az esemény legutóbbi EUROSIP előrejelzése szerint enyhébb és egyes helyeken csapadékosabb tél várható - ezt folyamatosan ellenőrizni kell az idő előrehaladtával! - írják közösségi oldalukon.

Az EUROSIP tengerfelszín-hőmérséklet anomáliák fáklyadiagramja

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.