Időjárás-jelentés

Alig látjuk a Napot

A felhős idő miatt a felmelegedés is mérsékelt, többnyire 25 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet.

2015.06.27 19:14MTI

Hőmérsékleti szempontból a Kelet-európai-síkságot kettéosztja egy frontrendszer. Ettől keletre 25 fok fölé, nyugatra viszont csak 17, 23 fok közé melegszik fel a levegő. Nemcsak a front mentén, hanem Oroszország európai területének déli részén is sok a felhő, elszórtan esik az eső. Több napsütés és kevesebb csapadék a síkság nyugati felén van. Kontinensünk délnyugati része felől anticiklon húzódik az Alpok és Közép-Európa fölé, azonban a kontinens belsejében nincs zavartalan napsütés, sőt a hegyek felett nagyobb számban zápor, zivatar is kialakul. A felhős idő miatt a felmelegedés is mérsékelt, többnyire 25 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Igazán meleg a Földközi-tenger partvidékén, különösen annak nyugati medencéjében van, az Ibériai-félszigeten ugyanis sokfelé 30 foknál melegebbet mérnek, de néhol 40 fok is előfordul. Nyugat-Európában, különösen az Alpoktól északra és nyugatra eső területen frontok húzódnak, emiatt erősen felhős az ég, de jelentős mennyiségű csapadék itt sincs, legfeljebb elszórtan fordul elő eső, zápor. A legmagasabb nappali hőmérséklet a felhősebb helyeken kevéssel 25 fok alatt, a naposabb részeken 25, 30 fok között változik. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé is megérkezik ennek a frontzónának a felhőzete, és több helyen csapadékra is számítani kell belőle.

Várható időjárás vasárnap estig:

Keleten is megnövekszik a felhőzet, majd éjszaka már országszerte erősen felhős lesz az ég, és vasárnap is alapvetően felhős idő lesz a jellemző. Vasárnap a nap második felében valószínű határozott felhőzetcsökkenés, ez legkésőbb a középső országrészben következik be. Szombaton a Dunántúlon többfelé, majd éjszaka keletebbre is valószínű elszórtan záporeső, helyenként zivatar. Vasárnap bárhol kialakulhat csapadék, legkisebb eséllyel keleten, északkeleten. Elsősorban az ország középső harmadában zivatar is lehet. Az északi, északnyugati szél néhol megélénkül, éjszaka és vasárnap a Dunántúlon helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23, 28 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.