Időjárás-előrejelzés

Mindenki nyugodjon le, nem lesz -10 fok!

Sokakat megtévesztett az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett, hőmérséklet-változást mutató térkép. Nem kell elővenni a télikabátot!

2015.06.24 08:25ma.hu
Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal

Egy hullámzó hidegfront két csapadékzónája is átvonul hazánk felett szerda estig. A front mögötti jóval hűvösebb levegő a kedd esti órákban érte el a Tiszántúlt. Szerdán az ország északnyugati felére már szárazabb léghullámok érkeznek, ugyanakkor a fronton képződő hullám a délkeleti, keleti tájak fölé várhatóan újabb csapadékot szállít - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat a fenti kép kíséretében, amit sokan úgy értelmeztek, hogy ennyire hideg lesz a Kárpát-medencében. A megadott számok ugyanis a hőmérsékleti változásokat, nem pedig a tényleges hőmérsékletet mutatják. Azaz az adott területeken ennyivel lesz alacsonyabb a hőmérséklet.

Ma egyébként erősen felhős vagy borult lesz az ég, délkeleten lehet eleinte szakadozottabb a felhőzet. Kezdetben a Tiszántúlon csak néhol, majd az ország többi részéhez hasonlóan ott is egyre többfelé várható eső, zápor. Keleten és délen egy-egy zivatar is előfordulhat. Éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen megszűnik a csapadék. Holnap napközben nyugat felől lassan felszakadozik, csökken a felhőzet, csak néhol alakulhat ki zápor, ugyanakkor délkeleten, keleten estig sok marad a felhő, és arrafelé átmeneti szünet után több helyen valószínű eső, zápor, egy-egy zivatar. A gyakran megélénkülő északnyugati szelet ma napközben többfelé erős, főként délen és zivatar idején viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 18 és 23 fok között várható.

A frontrendszer lassú mozgása miatt tartósan az időjárás meghatározója marad, így akár az egészséges szervezetben is kiválthat fejfájást, dekoncentráltságot, levertséget. Emellett szervezetünk hajlamosabb lehet görcsös panaszokra, a vérnyomásunk ingadozhat; a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők panaszaik fokozódására számítsanak. A születések száma ilyen esetben emelkedő tendenciát mutat.

Az elkövetkező napokban a pázsitfüvek pollenkoncentrációja továbbra is elérheti a közepes-magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően a közepes, az útifűé és a lóromé pedig az alacsony-közepes tartományban alakul. Már elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül jelen van még a fenyőfélék, a hársfa, a szelídgesztenye, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora, általában alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul, de helyenként elérheti a magas szintet is.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig

Az időszak nagy részében a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csak kezdetben keleten lesz több felhő. Elszórtan várható zápor, néhol zivatar, legkisebb eséllyel pénteken alakul ki csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 9 és 14, majd 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 20 és 25, később 22 és 28 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.