Villámlátogatás

Triplavillámot fényképeztek

Noha maga a villámlás egyáltalán nem ritka esemény, három, egymás mellett lecsapó villámot lefényképezni igazi művészet. Mutatjuk is, hogyan néz ki!

2015.01.01 19:00ma.hu
Forrás: Craig Shimala

A villám elektromos gázkisülés, ami felhőn belül, felhők között, vagy a talaj és felhők között jön létre. Keletkezése a felhők vízcseppjeinek, jégkristályainak súrlódására, széttöredezésére vezethető vissza. A tulajdonképpeni villámot elővillám vezeti be, amely több lépésben ionizálja a levegőt, és így egyre nagyobb szakaszát vezetővé teszi. Eközben a földfelületről (vagy az ellentétes előjelű elektromossággal feltöltött felhő felől), főként a kiemelkedő részekből megindul az ellentétes előjelű elektromosság áramlása a felhő felé, írja a Wikipedia.

Ennek igen ritka pillanatát sikerült lefényképezni Chicago-ban a nyári viharos időjárás során. Craig Shimala egyszerre három villámot is meg tudott örökíteni, melyek az észak-amerikai város három legnagyobb épületébe csaptak be. A Willis Torony, a Trump Torony és a John Hanckok Building tetejét szimultán érte el három kisülés, a fenti kép tanúsága szerint.

Végül egy tévhitről is lerántjuk a leplet. Nem igaz, hogy "a villám kétszer nem csap le ugyanarra a helyre". Az Empire State Building épületbe egy alkalommal 15 percen belül 15 alkalommal csapott bele a villám.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.