Üzemanyaggá válik a hőenergia

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá válnak a villámcsapások

Amerikai kutatók közvetlen összefüggést találtak a globális felmelegedés és a viharok kialakulásának gyakorisága között.

2014.11.16 14:00ma.hu

Egy amerikai kutatás szerint a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbá válhatnak a villámlások. A Science-ben megjelent tanulmányt az Egyesült Államok villámfigyelő rendszeréből származó adatok elemzésével készítették. A kutatók szerint száz év alatt nem kevesebb, mint ötven százalékkal nő majd a villámcsapások száma. "2100-ban minden két, 2000-ben történt villámlásra három jut majd" - mondta a BBC-nek nyilatkozva David Romps, a Berkeley Egyetem tudósa.

freedigitalphotos.net/adam

Romps hangsúlyozta: a villámok számának növekedése miatt gyakoribbá válhatnak az erdőtüzek, és az atmoszféra kémiai összetétele is megváltozhat. Csapatával egy olyan új módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével nagy pontossággal felmérhető, hogy milyen összefüggések vannak a hőmérséklet és a viharok kialakulása között. A felmelegedés miatt egyre több hőenergia gyűlik össze a légkörben, amely egyfajta „üzemanyagként” szolgál a viharok számára. „A bolygó felmelegedésével párhuzamosan egyre több lesz ebből az üzemanyagból, minek következtében a viharok is egyre erőteljesebbé válnak” – fejtegette Romps.

A Berkeley kutatóinak számításai szerint minden 1 °C-os globális hőmérséklet-emelkedés 12 százalékkal növeli a villámlás gyakoriságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.