Kánikula

Hőség: van dolguk a mentőknek, rengeteg a rosszullét

Hétfő délig több mint kétszázszor riasztották a mentőket Budapesten, fiatalok és idősek is rosszul lettek a nagy melegben. Szombaton és vasárnap tíz-húsz százalékkal több volt a rosszulléttel összefüggő riasztások száma egy átlagos naphoz képest.

2014.07.21 15:11MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt hétfőre Budapestre és tíz megyére másodfokú, míg hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A napi középhőmérséklet általában 24 és 27 Celsius-fok között, városi környezetben 27 fok fölött, a legmagasabb hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy a hőséggel összefüggésben sok súlyos közlekedési baleset történt a hétvégén. Arra figyelmeztetett, hogy a nagy melegben mindenki fáradékonyabb, emiatt megnő a reakcióidő, így mind az autóvezetőknek, mind a gyalogosoknak óvatosabban kell közlekedniük. Többen fulladtak vízbe a hétvégén, ezzel kapcsolatban a kijelölt fürdőhelyek használatának és a gyermekek víz melletti folyamatos felügyeletének szükségességét hangsúlyozta.

A tartós kánikula miatt péntek hajnaltól vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú figyelmeztetését akkor rendelik el, amikor a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, ami indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.