Újjáépítés

Haiyan tájfun - sürgősen kellenek még segélyek

Azonnal további segélyekre van szüksége a Fülöp-szigeteknek a Haiyan tájfun sújtotta középső országrészek újjáépítéséhez.

2013.11.29 16:25MTI
MTI

"A Haiyan tájfun következményei nyomán jelentősen megnövekedett szükségletek miatt további támogatásra van szükségünk, hogy az emberek talpra tudjanak állni" - hangsúlyozta egy manilai sajtótájékoztatón Luiza Carvalho, az ENSZ Fülöp-szigeteki humanitárius koordinátora.

Az ENSZ korábban 348 millió dollár (1 dollár = 221 forint) azonnali segélyt kért az érintettek megsegítésére. Az ENSZ rámutatott, hogy vannak olyan halászatból élő közösségek, amelyek a tájfun következtében elvesztették hajóikat és minden eszközüket.

A világszervezet közölte azt is, hogy a katasztrófa sújtotta területeken a gazdáknak mielőbb földművelő eszközökre, vetőmagra és műtrágyára lenne szükségük, hogy így ne kelljen a humanitárius segélyektől függniük. A legújabb jelentések szerint 5598-ra nőtt a délkelet-ázsiai országra november elején lesújtó trópusi ciklon halálos áldozatainak száma, további 26 136 ember sérült meg.

Még mindig 1759 embert tartanak nyilván eltűntként, több mint 3,8 millióan váltak földönfutóvá. A mezőgazdaságban és az infrastruktúrában okozott kárt 27,8 milliárd pesóra (mintegy 140 milliárd forint) becsülik. Simon Hills, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyik katasztrófaügyi illetékese arra hívta fel a figyelmet, hogy a katasztrófában 5,6 millió dolgozó ember vesztette el megélhetését, közülük 2,4 millióan már a tájfun előtt is hihetetlen szegénységben éltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.