Mindenütt jelen van

Még a korrupció is nehezíti a Haiyan utáni helyreállítást

A Fülöp-szigeteki helyzetről szóló jelentések szerint az országban mindenütt jelen lévő korrupció jelentősen nehezíti a tájfun utáni helyreállítást, és a segélyek eljutását az érintettekhez.

2013.11.18 13:46MTI
MTI

Az Új-Zélandon dolgozó filippínó munkások által olvasott, Filipino Migrant News című lapban nemrégiben megjelent egy útmutató arról, miként lehet eljuttatni az adományokat a tájfun sújtotta térségekbe, a cikk szerzője azonban nem a Fülöp-szigeteki nagykövetségek által szétküldött állami bankszámlaszámokat közölte, hanem a különböző civil szervezetek, például a vöröskereszt elérhetőségeit.

"Kereken megmondom, azt szeretnénk, hogy minden egyes cent eljusson a szegény emberekhez, és ne útközben vesszen el" - mondta Mel Fernandez, a lap szerkesztője.

A korrupció eltérő mértékben, de minden nagyobb természeti katasztrófa után felbukkan, ugyanis egyik pillanatról a másikra dollármilliók kezdenek áramlani a katasztrófa sújtotta régiókba. A Fülöp-szigeteken azonban különösen rossz a helyzet, a közpénzek elsíbolása ugyanis már évtizedek óta szerves része a mindennapi életnek.

Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök, aki a korrupció elleni küzdelmet emelte kormányzata legfontosabb feladatává, az országban a Haiyan (másik nevén Yolanda) tájfun által lerombolt területek újjáépítésének teljes átláthatóságát ígérte.

A kormány hétfőn egy Foreign Aid Transparency Hub elnevezésű internetes oldal létrehozását jelentette be, amelyen keresztül lekövethető a külföldi adományok útja.

"Egyre sürgetőbbé vált, hogy kövessük a Yolanda pusztítása miatt beérkező külföldi pénzek mozgását, és így megbizonyosodhassunk arról, hogy azok elérik a címzetteket: a tájfun túlélőit" - mondta egy állami tisztségviselő. Eddig összesen mintegy 270 millió dollár (59,4 milliárd forint) külföldi adomány gyűlt össze a térségen november 8-án végigsöprő szupertájfun áldozatai számára.

Nem kizárólag civil szervezetek és magánszemélyek juttattak pénzt az országnak, a Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank például 500-500 millió dolláros (110 milliárd forint) kedvezményes hitelt ajánlott fel a katasztrófa sújtotta országnak.

A korrupció nemcsak közvetlenül érinti a katasztrófa utáni helyreállítást, szakértők szerint a tájfun okozta károk is mérsékeltebbek lehettek volna, ha nincs korrupció. Az utak építésére szánt pénzek elsíbolása nehezítette a területek kiürítését és a mentési műveleteket.

A kórházak számára sem jutottak el a számukra elkülönített források, számos épület esetében pedig nem tartották be az építési előírásokat.

A manilai kormány által hétfőn közzétett adatok szerint a viharnak legkevesebb 3976 halálos áldozata van, legalább 1600 embert pedig még mindig keresnek.

Több mint négymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, nekik élelemre, menedékre és ivóvízre van szükségük. Egyes félelmek szerint tízezernél is több halálos áldozata lehet a viharnak, amely 378 kilométeres óránkénti sebességet is elérő széllökésekkel csapott le a Fülöp-szigetek középső részére, később pedig Vietnamban és Kína délkeleti részén pusztított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.