A Fülöp-szigetekről

Haiyan-tájfun - hazatért a baptista humanitárius csoport

Lassan halad a halottak temetése, a járványok elleni védekezés, valamint az eltűntek utáni kutatás a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Tacloban városban, ahol kilenc napja hatalmas pusztítást végzett a Haiyan tájfun.

2013.11.17 13:49MTI
Fotó: MTI

Hazaérkezett vasárnap reggel a Baptista Szeretetszolgálat háromtagú humanitárius csapata a Hayian tájfun által sújtott Fülöp-szigetekről.

A csoport Tacloban városában ötezer dollár gyorssegélyt és egy élelmiszerekből, ivóvízből és generátorból álló segélyszállítmányt adott át szerdán a helyi partnereinek, akik azt a rászorulók - elsősorban a baptistáknál menedéket talált túlélő gyermekek - között osztották szét - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A csoport egyik tagja, Szilágyi Béla, a Szeretetszolgálat alelnöke szerint várhatóan hosszabb távú segítségnyújtásra lesz szükség a tájfun által leginkább érintett területeken.

A közlemény szerint a Baptista Szeretetszolgálat - a helyi partnerekkel egyeztetve és az elmúlt évtized jelentősebb katasztrófáit követő segítségnyújtási tapasztalatai alapján - a magyar adományokból Tacloban városában egy bentlakásos napközit, Cebu szigetén pedig egy gyermekotthont szeretne létrehozni.

A "Fogadj örökbe!" jelképes támogatási program nagylelkű adományai révén elvileg egy évre már rendelkezésre áll az az összeg, amely a tájfunt túlélő gyermekek ellátásához szükséges - olvasható.

A közleményben ismertették azt is, hogy a fülöp-szigeteki segítségnyújtás ideje alatt a Baptista Szeretetszolgálathoz több segítségkérés is érkezett olyan magyarok hozzátartozóitól, akikről a tájfunt követően nem volt információ. Néhányan rövid időn belül életjelet adtak magukról.

A Navalban élő huszonkilenc éves férfival azonban csak csütörtökön sikerült kapcsolatba lépni. Ő jelezte, hogy szeretné elhagyni a szigetet, mert nem érzi magát biztonságban. Péntek reggel Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési-igazgatója helikopterrel menekítette ki a férfit és feleségét Biliran szigetéről.

A házaspár jelenleg Manilában tartózkodik addig, amíg elkészülnek a feleség Magyarországra történő utazásához szükséges iratok.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke megköszönte munkatársai embert próbáló körülmények között végzett, áldozatos munkáját, és a magyar adományozók felajánlásait is. Külön köszöntötte Pavelcze Lászlót, akinek ez a misszió volt az ötvenedik nemzetközi bevetése.

A baptista humanitárius csoport november 10-én délután indult Budapestről Manilába.

A Fülöp-szigetekre a múlt hét végén lecsapott Haiyan tájfun minden idők egyik legerősebb vihara volt. A természeti csapásnak több ezer halálos áldozata van. A vihar összesen mintegy 11 millió embert érintett, több mint 600 ezer embert kellett kitelepíteni miatta. Az óránkénti 378 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel érkező tájfun teljes településeket tett a földdel egyenlővé a Fülöp-szigeteken, ahol beszámolók szerint egy héttel a katasztrófa után is káosz és fejetlenség uralkodik, a segélyszállítmányok akadoznak, és egyre több az erőszakos cselekmény.

Fotó: MTI

Lassan halad a halottak temetése, a járványok elleni védekezés, valamint az eltűntek utáni kutatás a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Tacloban városban, ahol kilenc napja hatalmas pusztítást végzett a Haiyan tájfun.

Leyte tartomány fővárosának polgármestere, Alfred Romualdez elmondta, hogy rendkívül nehéz rábukkanni a hallottakra a rengeteg törmelék és rom közepette.

A többségében római katolikus vallású országban vasárnap miséken emlékeztek meg a Haiyan halálos áldozatairól. A félig romba dőlt Santo Nino templomban Amadero Alvero atya kijelentette: "A történtek ellenére hiszünk Istenben. A templom épülete megsemmisülhetett ugyan, de hitünk töretlen maradt..."

A templomba egyesek azért jöttek, hogy hálát adjanak megmenekülésükért, míg mások az elhunytak lelki üdvéért mondtak imát.

A november 8-i tájfunnak a Fülöp-szigeteki kormány adatai szerint 3633 halálos áldozata van, több százezer épület megsemmisült vagy megrongálódott. Az eltűntként nyilvántartottak száma 1179, a sérülteké pedig 12,5 ezer. Az ENSZ becslése szerint 9-13 millió ember lehet a kárvallottja a természeti katasztrófának, és hárommillió ember vált hajléktalanná a csaknem 100 milliós lakosságú országban.

Miközben már folyamatosan és gyorsan érkezik élelem, ivóvíz, sátor, valamint az orvosi segítség a régióba, még rengeteg egyéb cikkre lenne szükség. A térség újjáépítése komoly kihívást jelent majd, amihez megfelelő irányítás és több millió dolláros támogatás kell - vélekedtek szakértők.

A területet vasárnap felkereste Benigno Aquino államfő. A Szamar tartománybeli Guiuanban, ahol ugyancsak súlyos pusztítást végzett a szélvihar, a politikus méltatta a polgármestert azért, mert a lakosok jól végrehajtott kimenekítésével sikerült csökkenteni a halálos áldozatok számát. Így is kevesebb mint száz ember meghalt - mondta Aquino, aki kiemelte, hogy más városokban nem volt ilyen szervezett az evakuálás.

Cebu szigetére vasárnap megérkezett a brit haditengerészet Daring nevű rombolója, fedélzetén élelmiszert és orvosi felszereléseket szállított.

Az amerikai haditengerészet tájékoztatása szerint az amerikai hadsereg repülőgépei 186 kirepüléssel 1200 mentőmunkást juttattak el a katasztrófa sújtotta területre, és 2900 embert menekített ki onnan. Szombaton 118 tonna élelmet, vizet és sátrat szállítottak Taclobanba, Boronganba és Guiuanba, a tájfun által leginkább érintett területre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.