Forma-1 reform

120%-os szabályt az időmérőn

Már a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Bahreini Nagydíjon megváltozik az időmérő edzés menete a Forma-1-ben, hogy elkerüljék a Malajziában történteket, mikor a McLaren duója feltartotta a gyorskörön lévő versenyzőket, erősítette meg a Nemzetközi Automobil Szövetség.

2008.03.30 13:53f1vilag.hu

A McLaren versenyzői, Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen öthelyes rajtbüntetést kaptak a Maláj Nagydíj kvalifikációs tréningje után, amiért feltartották gyorskörön lévő riválisaikat az edzés utolsó perceiben, miközben szépen lassan, komótosan, a legkevesebb üzemanyagot elégetve haladtak a box felé levezető körükön. 

Annak ellenére, hogy a McLaren duója megkapta megérdemelt büntetését, a pórul járt versenyzők, és más szakértők is felhívták a figyelmet arra, hogy felettébb veszélyes, mikor egyesek teljes sebességgel, mások pedig csigatempóban haladnak az időmérő edzésen. 

Ennek elkerülése érdekében a Nemzetközi Automobil Szövetség egy olyan szabályt vezet be, amely kimondja, hogy maximum mennyi idő alatt kell teljesíteni egy kört az időmérő edzésen, mellyel a versenyzőknek egy bizonyos tempót mindenképpen menniük kell minden egyes körükben. Mindez egyébként nem idegen a versenyzők számára, hiszen a futam előtti felvezető körük sem mehet egy bizonyos időszint alá. 

Az FIA sajtószóvivője megerősítette, hogy a csapatokat hamarosan értesíteni fogják a szabálymódosításról, amely kimondja, hogy egy bizonyos időszintet minden egyes körben teljesíteniük kell a versenyzőknek, és ez a határ vélhetően egy normális köridő 120%-a lesz. 

"Jelenleg is tárgyalunk a dologról, azonban hamarosan tájékoztatjuk a csapatokat arról, hogy a versenyzőknek egy bizonyos időhatár fölé nem szabad menniük az időmérő edzésen. Ez a határ valószínűleg egy átlagos kör 120%-a lesz" – mondta az FIA sajtószóvivője az Autosportnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.