A hal, az olíva olaj és az áfonya áldásos hatása

10 dolog, amit nyugodtan szívedre vehetsz!

Ezúttal nem az idegeskedésről van szó - ha tenni akarunk a szívünk egészségéért, iktassuk be étrendünkben az alábbi ételeket!

2011.06.08 14:50ma.hu

Természetesen nem kell mindegyikből naponta fogyasztani, de ha jól elosztjuk a hét minden napjára, egészséges táplálkozással védjük a szívünket.

Kezdjük például a napot a műzli helyett zabkásával. Tele van Omega-3 zsírsavval és káliummal. A rostban gazdag étek ezen felül a "rossz" koleszterin szintjét is leviszi, és segít tisztán tartani az artériákat.

A zabételt eperrel, banánnal és áfonyával is ízesíthetjük, nemcsak finomabb lesz, de a gyümölcsökkel további egészséges anyagokhoz jut a szervezetünk.

Nem újdonság: a halak fogyasztásával rengeteget teszünk egészségünkért.

Egy jól elkészített lazac mennyei étek lehet,
ráadásul tartalmaz Omega-3 zsírsavat, antioxidánsban gazdag, csökkenti a vérnyomást: heti két alkalommal fogyasszunk, és lecsökkentjük a szívinfarktus esélyét. Ha a lazacot nem szeretjük, a tonhal, a hering, a szardínia és a makréla ugyanolyan jó szolgálatot tesz.

Az avokádó szendvicsbe téve, a spenót főzelékbe keverve is finom. Ugyancsak csökkenti a rossz koleszterint szintjét, a jó koleszterinét viszont emeli. Elősegíti a karotinoidok felszívódását szervezetünkben, különösen a béta-karotinét és a likopinét.

Az olíva olaj csodás hatásairól már hallhattunk. Tele van telítetlen zsírsavakkal, leviszi a rossz koleszterin szintjét, csökkentve ezzel a szívroham, szívinfarktus kockázatát.

Azokon a mediterrán területeken, ahol sok ételbe kerül olívaolaj, sokkal kisebb a szívproblémák aránya. Válasszuk az extra szűzet! Használjuk vaj és sima olaj helyett az ételek elkészítéséhez.

Omega-3 zsírsavakban a diófélék is gazdagok. A mandula, a dió mind telítetlen zsírsavat tartalmaz, és növeli az étkezéseink rosttartalmát.

Az eper, a fekete- és a kék áfonya különösen szívbarát gyümölcsök, gyulladáscsökkentő hatásúak, a szívinfarktus és a rák megelőzésében is szerepük van.

A hüvelyes növények, a lencse, bab, a vesebab Omega-3 zsírsavat tartalmaznak, kalciumban és rostban gazdagok.

A szója csökkenti a koleszterinszintet, gazdag fehérje forrás. Fogyasszuk olyan formában, ami nekünk tetszik: tofu, szójatej, szójabab, szójasajt, tempeh...

A spenót is egészségesen tartja a szívet, lutein, folát, kálium, rosttartalma miatt. A lenmag ugyancsak nagyon hasznos: Omega-3 és Omega-6 zsírsav található benne. Beletehetjük a zabkásánkba is, hogy igazán szívbarát reggelink legyen!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.