Mégsem segít a szívnek és vérereknek?

A folsavnak mindegy, kapunk-e második szívrohamot

Egy több mint nyolcszáz ember részvételével készült kutatás alapján úgy tűnik: a folsav nem csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát.

2011.05.20 17:00medipress.hu

Minderre a Wageningen Egyetem kutatói hároméves tanulmánya világított rá, melyet az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikáltak. Az az elmélet, hogy a folsav csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, hatvan évvel ezelőtt vert gyökeret.

A kutatók felfedezték, hogy az egy bizonyos örökletes rendellenességben szenvedő emberekben már nagyon fiatalon kialakulnak szív-érrendszeri betegségek és agyvérzés.

Ezeknél az embereknél a vér homocisztein szintje magas. Később kutatást végeztek az ebben a betegségben szenvedőkön, és kiderült, hogy minél magasabb a homocisztein szintje a vérben, annál nagyobb a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata.

Mivel epidemiológiai kutatásokban nehéz megállapítani ok-okozati összefüggéseket, a logikus lépés az volt, hogy specifikus kísérleteket végeztek.

Mivel a B6, a B12 vitaminok és a folsav hatékonyan csökkentik a homocisztein szintjét, felmerült a kérdés, vajon képes-e ugyanerre a szív-érrendszeri betegségek esetében is.

A szívrohamból vagy stroke-ból felépült betegek esetében nem ez volt a helyzet. A második szívroham esélye nem csökkent.


A Wageningen Egyetem kutatói 1999-ben kezdték meg hároméves kutatásukat több mint 800 ötven és hetven év közötti ember részvételével, akik magas vér homocisztein szinttel rendelkeztek, de szinte egyáltalán nem szenvedtek kardiovaszkuláris betegségekben.

A csoport fele nagy dózisú folsavat kapott naponta, a másik fele pedig placebót szedett. A folsav negyedével csökkentette ugyan a homocisztein szintjét, de sem az érfalak vastagságát, sem rugalmasságát nem változtatta meg jelentős mértékben.

Ebből kifolyólag a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát sem változtatta meg. Petra Verhoef, a kutatás vezetője szerint a kísérlet megerősítette, hogy az extra folsav nem képes megelőzni a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.