Komoly terheket ró a szívre a meleg víz

Már a forró fürdő is veszélyes?

Komoly veszélyekkel járhat, ha a hideg hónapokban egy forró fürdővel pihenjük ki napi fáradalmainkat - állítják japán kutatók.

2011.05.09 13:00medipress.hu

A Kyoto Prefekturális Egyetem tudósai szerint a forró víz komoly terheket róhat a szívre. Vizsgálataik szerint a hirtelen szívhalál kialakulásának esélye tízszer nagyobb télen, mint nyáron.

A Chika Nishiyama által vezetett kutatócsoport tudósai összesen 11 000 hirtelen szívleállásos esetet vizsgáltak meg a 2005 és 2007 közötti időszakban, Osakában történt esetek közül.

A hirtelen szívleállást megelőzően a vizsgált alanyok 22 százaléka aludt, 9 százalékuk fürdött, 3 százalékuk dolgozott, 0,5 százalékuk pedig edzett. A többi vizsgált alany tevékenysége ismeretlen volt.

Az arányok megvizsgálásakor a lista élén egyértelműen a fürdés végzett, hiszen itt 54 hirtelen szívleállás jutott 10 millió emberre/fürdéssel töltött órák száma. Ezt követte az edzés 10 esettel 10 millió embernél/edzéssel töltött órák száma.

A fürdők esetében a veszély egyértelműen nagyobb volt a hidegebb napokon. Ennek legvalószínűbb oka az, hogy a hideg napokon vett forró fürdők hirtelen lecsökkentik a vérnyomást, ami plusz terhet jelent a szívnek.

"Az olyan megelőző lépések, mint a fürdőszoba előmelegítése, vagy a fürdőkádban való fürdés helyett a zuhanyzás előnyben részesítése fontosak lehetnek a veszélyeztetett csoportban lévő betegek számára" - nyilatkozta Dr. Nishiyama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.