Ami hamis az antibébi-tablettáról...

Lehetünk alacsonyabbak a fogamzásgátlótól?

Sok tini, akinek már van egy stabil párkapcsolata, és az óvszert kényelmetlennek tartja, más fogamzásgátló módszer után néz. Szóba jöhet ilyenkor a fogamzásgátló tabletta. Viszont a lányok legtöbbje még mindig hamis mendemondákat hisz erről a módszerről.

2011.06.05 09:23kamaszpanasz.hu

Itt az ideje, hogy a fogamzásgátló tablettával kapcsolatos tényeket és tévhiteket tisztába rakjuk. Lehet-e például hízni a fogamzásgátló tablettától?

Nem valószínű. A fogamzásgátló tabletta nem tartalmaz kalóriát. A legtöbb ember nem szed föl plusz kilót a tablettától. Néhány lány legfeljebb egy- két kilót szerezhet, ami valószínűleg a folyadék-visszatartás miatt van. De ez még nem szembe tűnő változás. Ha több mint tíz kilót hízol, a tettes valószínűleg nem a gyógyszer, hanem inkább a helytelen táplálkozási szokásod vagy a hormonszinted.

A fogamzásgátló tabletta rákot okozhat?

Sok ember mai napig azt hiszi, hogy a fogamzásgátló tabletta mindenféle rákot okozhat. Valójában pont ezek a pirulák csökkentik 50 százalékkal a méhrák-, és a petefészekrák kialakulásának esélyét.

A fogamzásgátló tabletta szedése összefügghet a mellrák kialakulásával?


Sok tanulmányt végeztek annak megállapítására, hogy a fogamzásgátló tabletta növeli vagy csökkenti-e az emlőrák kialakulásának kockázatát.

A jelenlegi konszenzus - a legtöbb vezető szakértő szerint -, hogy nem növeli jelentősen az emlőrák kifejlődését, de növeli a mellben már kialakult daganat felfedezésének lehetőségét.

Okozhat-e méhnyakrákot a fogamzásgátló tabletta?

A méhnyakrák szexuális úton terjed. Tehát nem a fogamzásgátló tabletta okozza. A tabletta önmagában nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy kissé nő a tablettát szedők körében a méhnyakrák kialakulásának esélye.

Valószínű, hogy azért, mert ezek a lányok biztosak magukban és párjukban, és nem használnak a tabletta mellett óvszert, ami megvéd a méhnyak rák okozta vírustól (HPV: Humán Papilloma Vírus). De az is lehetséges, hogy a fogamzásgátló tabletta megváltoztatja a méhnyak sejtek szerkezetét és így hajlamosabbak a HPV-fertőzésekre és a méhnyak rák kialakulására.

Már létezik HPV elleni védőoltás, melyről érdeklődj a nőgyógyászodnál. Vigyázz! Ez az oltás nem nyújt biztonságot minden HPV vírus típus ellen, csak a leggyakoribb rákot okozó típusok ellen. Ezért oltás után is járj rendszeresen (évente) szűrővizsgálatra.

Ki nem szedheti a fogamzásgátló tablettát?


Vannak emberek, akik nem szedhetik a fogamzásgátló tablettát, mert véralvadási zavarokban szenvednek. A fogamzásgátló tabletta növeli a vérrögképződés kockázatát a lábakban, a tüdőben, a szívben vagy az agyban, mely, ha eltömíti az ereket, mélyvénás trombózishoz, tüdőembóliához, szívinfarktushoz vagy stroke- hoz vezethet.

A legtöbb embernél ennek kialakulásának esélye nagyon kicsi. De, ha a családodban van olyan rokon, akinek vérrög alakult ki a szervezetében vagy szélütés érte, esetleg sok vetélése volt, akkor nálad nagyobb a veszély.

Ezért van az, hogy a nőgyógyász az első fogamzásgátló tabletta felírása előtt elküld vérvételre. Itt kiderül, hogy van-e véralvadással kapcsolatos betegséged. Ha igen, akkor az orvosoddal együtt más fogamzásgátló módszer után kell nézned.

A fogamzásgátló tablettától lehet-e alacsonyabb az ember?

Rendben, ez nem egy szokványos kérdés, de ide tartozik. A fogamzásgátló tablettában többek között egy női nemi hormon található, az ösztrogén, ami szerepet játszik a növekedésben.

Segíti felépíteni az erős csontozatot. Viszont az ösztrogén segít lezárni a csontokban lévő növekedési lemezeket is. Ha fogamzásgátló tablettát szedsz a menstruációs ciklusod első egy-két évében, akkor a növekedési lemezek előbb záródnak le, mint egyébként és így lehet, hogy nem éred el az eredeti magasságodat. Ebben az időszakban, ha már élsz nemi életet, használj inkább óvszert!

Zöld út a szex felé

Sok anyuka attól fél, ha elkezd fogamzásgátló tablettát szedni a lányuk, az egyenes út a szex felé. Pedig ez nem így van. A lányok sokszor azért nem szexelnek, mert félnek a terhességtől. Hanem azért, mert várni akarnak vele.

De a mai társadalomban a társak nyomása, az egyéni és családi erkölcs és értékek, elvárások, mind befolyásolhatják a fiatalt a döntésében. Nem pedig a fogamzásgátló tabletta szedése.

A fogamzásgátló tablettát minden nap kell szedni. Ne felejtse el senki bevenni. Mert, ugyan a tabletta biztonságos, de ha elfelejted bevenni egy nap, egy az ezerhez esélyed van a teherbe eséshez. Ami igen kicsi, de megeshet.

A fogamzásgátló tabletta további előnyei:

- rendszeres lehet a menstruációs ciklus
- csökkenhet a menstruációs vérzés intenzitása és időtartalma
- enyhülhetnek a menstruációs görcsök
- szebbé teheti a pattanásos bőrt

Összességében, a fogamzásgátló tabletták hihetetlenül biztonságosak. Sokkal nagyobb az esély a halálra egy autóbaleset következtében, mint a fogamzásgátlótól.

Az emberek az autónak a hosszú távú előnyeit tartják szem előtt, nem pedig az alacsony kockázati lehetőségeit. Valahol így van ez a fogamzásgátló tablettával is. A nagy előnyök meghaladják a kis kockázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.