Védekezünk, de a mellékhatásoktól mi véd?

"Mitől szédülök?" - A fogamzásgátlás 7 leggyakoribb mellékhatása

Manapság már igen egyszerű módszerei vannak a fogamzásgátlásnak - a mellékhatások azonban olykor nem a legkellemesebbek. Előfordulhat, hogy nem is tudjuk: a fogamzásgátló miatt vannak.

2011.05.30 10:50ma.hu

A lányok a legkényelmesebb megoldásnak sokszor a fogamzásgátló tabletták szedését tartják - a hormonalapú készítményekkel kapcsolatban csak azt kell észben tartani, hogy ne felejtsük el bevenni.

Van, akinek ez is problémát okoz, ezért inkább más megoldást választ. Annyi bizonyos, hogy a tablettaszedés kényelmes, igaz, csak akkor érdemes használni, ha megbízunk a partnerünkben és hosszabb ideje alkotunk egy párt - minden egyéb esetben sokkal ésszerűbb az óvszer használata, mert nemcsak a terhességtől, minden betegségtől, fertőzéstől véd.

A fogamzásgátlók mellékhatásait olykor csak idővel érzékeljük. Sokáig nem jöhetünk rá, hogy a készítménynek köszönhetjük őket: ilyen például a fejfájás, látszólag ok nélkül. Nincs fronthatás, nem vagyunk másnaposak, egyéb okát sem látjuk annak, hogy gyötörjön a probléma.

A szédülés és a mell érzékenysége is lehet a fogamzásgátlók hibája. Legyünk azonban egy kis türelemmel: ezek a tünetek elmúlhatnak, ha már szedjük egy ideje a készítményt.

Amennyiben azonban nem, keressük fel az orvost, aki ajánl számunkra valami mást. A hányinger, az émelygés ugyancsak lehet a fogamzásgátlók eredménye. A reakció szintén elmúlhat egy hónapon belül - amennyiben tablettáról van szó, megpróbálhatjuk étellel is bevenni.

Ha a kellemetlen mellékhatás nem múlik, szintén forduljunk orvosunkhoz. Hüvelygyűrű esetén szintén kérjük ki a nőgyógyászunk tanácsát, minden bizonnyal más módszerre lesz szükség.

A hölgyeket kellemetlenül érintheti az áttöréses vérzés is - melyet szintén okozhat a fogamzásgátlók használata. Különösen kínos, ha nem számítunk rá, és nem szándékozik abbamaradni. Szintén forduljunk orvoshoz, mert valószínűleg más készítményt kell használnunk.

A libidó csökkenését is okozhatja a fogamzásgátlók használata. Bizonyos esetekben, ha ezt tapasztaljuk, kérhetjük másik tabletta vagy hüvelygyűrű felírását, más összetételű készítménnyel ugyanis visszatérhet a vágy.

Vannak, akiknél depressziót vált ki a fogamzásgátló - amennyiben tudjuk, hogy más oka nem lehet lehangoltságunknak, kérdezzük meg efelől orvosunkat, aki javasolhatja más tabletta vagy módszer használatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.