Hat dolog, ami megváltoztatta a randizást

A randizás megváltozása: hihetetlen felpörgésre arcul löttyintés

Manapság már nem olyan nehéz megtalálni valakit, és leszervezni egy találkozót - az utóbbi évtizedben nagyon megváltozott a világ, ami a randizást is megkönnyítette, másrészt viszont lényegesen megváltoztatta a dolgokat.

2011.05.31 14:50ma.hu

A technikai fejlődés a randizásba, a kapcsolatokba is beszűrődött - az internet elterjedése, a közösségi oldalak megjelenése egyesek szerint a legnagyobb kulturális robbanást jelentette az ipari forradalom óta. Nagyon megváltoztatta a randevúzást is.

Jött vele a szekularizmus, azaz a törekvés a vallás politikából és társadalmi életből való kiszorítására. Előtérbe kerültek a tudományos megközelítések, például, Darwin evolúció elmélete egyre inkább megváltoztatta a felfogást, miszerint a a férfi oldalbordája. Sőt, az a nézet kezdett erősödni, hogy valójában a nők választják ki maguknak a férfiakat.

A telefon sokat könnyített rajta, hogy minél egyszerűbben összejöjjön egy randi. Megszerezni valakinek a számát ma már alap a modern randevúzásban. Igaz: régebben még papírfecnikre írtuk fel a sokat jelentő számokat, ma elegendő a mobiltelefon memóriája.

A hatvanas években kezdett elterjedni a szabad szerelem-felfogás, manapság pedig már lassan az a ritkább, hogy a fiatalok összeházasodnak, és nem csak együtt élnek. A konzervatív ötvenes években az is elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki nyíltan felvállalja másságát.

Az autók a randevúzásban is fontos szerepet töltenek be. Egyfajta eszközök lettek a randizás terén - eszköz, ami a férfit attraktívabbá tette. Hiszen gondoljunk csak vissza a hatvanas évekre: már akkor is menő volt, aki kocsival érkezett a szíve hölgye elé.

Fekete leves

A jó dolgokkal sajnos érkezett más is: az AIDS felbukkanása és elterjedése. A hetvenes évek határtalan szabadság-érzése után jött a fekete leves: kiderült, miféle halálos betegségnek vannak kitéve, akik elővigyázatlanok a szexuális élet terén.

Sajnos, sokaknál már késő volt. A döbbenetes valóság észhez térítette a fiatalságot, mintha csak egy vödör vizet loccsantottak volna az arcukba.

Internet

Az interenet elterjedése manapság rendkívüli módon megkönnyíti a kapcsolatok alakulását. Az emberek találkozhatnak online, beszélgethetnek, használhatnak webkamerát. Mindez a világot kisebbé tette.

Bizonyára számos kapcsolatot mentett meg a világháló, amely már kifulladt volna, ha nincs például e-mail és skype. Ugyanakkor bonyolultabbá is tette a kommunikációt a randizásban, számos választási lehetőséget teremtett, a bőség zavara pedig olykor nem túl előnyös.

Ahogyan az sem, hogy akárkire rá lehet keresni - informálódhatunk felőle, mielőtt személyesen is látnánk, és meglehet, hogy még nem is találkozik a két fél, el is megy a kedvük a randitól.

Az idegenekkel való chat-elés pedig odafigyelést és elővigyázatosságot kíván! A sok előnyt a hátrányokkal együtt kell kezelni tudni, különben nagy bajba kerülhetünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.