A stressz a baba apjára is hatást gyakorol

Menjenek a kispapák is terhes tanácsadásra?

A terhességgel összefüggő stressz a gyermeket váró kispapákra is hatást gyakorol, ami viszont a várandós kismama és gyermeke egészségére is kihat. Szakemberek szerint az egészségügyi ellátásban a férfiak és a nők számára egyaránt kellene tanácsadást és értékelést biztosítani.

2011.05.19 19:00medipress.hu

A Missouri Egyetem kutatói kimutatták, hogy a terhességgel összefüggő stressz a gyermeket váró kispapákra is hatást gyakorol, ami viszont a várandós kismama és gyermeke egészségére is kihat.

ManSoo Yu,
az egyetem közegészségügyi programjának vezetője szerint a stressz csökkentése és a pozitív terhességi kimenetelek elősegítése érdekében az egészségügyi ellátásban a férfiak és a nők számára egyaránt kellene tanácsadást és értékelést biztosítani.

A terhes nők mentális rendellenessége, melyet a szorongás, a társadalmi támogatottság hiánya vagy az alacsony önbecsülés válthat ki, negatívan befolyásolhatja a gyermek egészségét.

A pszichológiai és társadalmi tényezők a nők esetében jól dokumentáltak, a férfiak összefüggésében azonban csak kevés kutatás készült. Yu professzor úgy véli, hogy a férfiak fontos szerepet töltenek be a várandós kismama támogatásában és gondozásában.

„A férfiakat sajnos nagyon gyakran a terhesség folyamatának egyszerű megfigyelőjének tartják” – állítja a professzor. „Tanácsos lenne a nők és a férfiak érzelmi jólétére egyaránt odafigyelni. A kispapák számára nyújtott szülés előtti ellátás arra ösztönözné az apákat, hogy vállaljanak aktív szerepet a terhességben, ami az anya és gyermeke egészségének kedvezőbb kimeneteléhez vezet.”

A kutatás kimutatta, hogy a férfiak a terhességgel összefüggő problémákat, köztük a családi problémákat is pénzügyi stressztényezőként dolgozzák fel, míg a nők érzelmi stressztényezőként élik meg. A férfiak és a nők másképp kapnak támogatást partnerüktől.

A tanulmányban a férfiak érzelmi támogatást kaptak társuktól, a nők viszont kézzel fogható támogatást kaptak, például tettek formájában, a feladatokban vagy ellátásban nyújtott segítségen keresztül.

Yu szerint ezeknek az eltéréseknek a megértésével a szakemberek jobb tanácsadást és szolgáltatást nyújthatnak a gyermeket váró szülőknek. A férfiak például költségvetést készíthetnek a financiális stressz oldása érdekében, a nők pedig a tanácsadás során megérthetnék az érzelmi stressztényezőket.

A kutatásból az is kiderült, hogy a terhesség alatt a kismamák önbecsülése magasabb, mint a férfiaké. Ez azért fontos, mert az alacsonyabb önbecsülés összefüggésbe hozható a droghasználattal.

A férfiak saját képességeinek kritizálását azért kell visszaszorítani, mert a kutatás szerint a droghasználat az érzelmi stresszel állt összefüggésben a férfiak körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.