Megoldás a terhesek és betegek számára?

Kiderült, hogy kerülhetjük el a hányást

Az ízek alapvető szerepet töltenek be a szervezet védelmében - kiderült, hogy az erősen keserű anyagok nemcsak hányinger-érzetet keltenek, hanem a gyomoraktivitás is a hányingerre jellemző mintázatot mutat.

2011.04.18 17:00medipress.hu

Paul A.S. Breslin (Monell Center, Philadelphia) és munkatársai megállapították, hogy az erősen keserű anyagok nemcsak hányinger-érzetet keltenek, hanem a gyomoraktivitás is a hányingerre jellemző mintázatot mutat - derült ki a Current Biology aktuális kiadásából.

A munka hozzájárulhat az elhúzódó hányingerben szenvedők, például terhesek, kemoterápián átesett betegek, illetve gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők kezeléséhez. Segíthet, ha ezek az egyének kerülik a nagyon keserű ételek bevitelét.

A tudódok vázolták, hogy a bevitt tápanyag összetétele számos következménnyel jár a szervezet számára: például a cukor és a zsír olyan hormonok felszabadulását vonja maga után, ami az emésztést és az anyagcserét segíti elő.

A tanulmány arra is fényt derít, a szervezet hogyan válaszol a méreganyagokra. A keserű érzés hányingert kelt, ugyanis a szervezet úgy véli, hogy toxin jutott be - például mérgező növényből.

Ennek hatására az egyén a későbbiekben elkerüli a potenciálisan mérgező szert. Gyakorlatilag a hányinger tesz különbséget az enyhén keserű, minden nap fogyasztott anyagok, például kávé, csokoládé, sör, és a mérgek között, melyen igen intenzív keserű ízt hordoznak.

Amint a szervezetbe ezek a potenciális toxinok bejutnak, a gyomor működése a hányingeren keresztül megakadályozza, hogy ezek a vérbe kerüljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.