Rajtad kitört már a harmincas pánik?

Csapdában a munkában és a házasságban - mi a 30-as pánik oka?

Lehet, hogy a legszebb éveiket élik, de sok fiatal a húszas-harmincas éveiben pánikba esik, kétségek közt gyötrődik, ahogy eléri őket az ilyenkor szokásos krízis.

2011.05.14 09:29medipress.hu

Túl sok lehetőség közül választhatnak, így a korábban a középkorúak körében felbukkanó jelenség már korábban sújtja őket, vélik a kutatók. A mai fiatalok gyakran szorongani kezdenek, depresszióba esnek vagy csapdában érzik magukat a házasságukban vagy munkájukban.

A jelenség gyakoribb lehet, mint a múltban, állítja a Greenwich Egyetem kutatója, Oliver Robinson. 50 embert kérdezett ki a 25-35 éves korosztályból a nehézségeikről.

„Most már sokkal könnyebb változtatni az életünkön a korai felnőttkorban, mint egykor. Szabadabban lehet vándorolni egyik munkahelyről a másikra, egyik párkapcsolatból a másikba. Most már sokkal elfogadottabbak ezek a döntések. Régebben egy későbbi életkori szakaszra voltak jellemzők a nagy változások. A krízishez hozzájárulhat az is, hogy a fiatalok közül sokan a szüleik elvárásainak is szeretnének megfelelni. Az emberek mindennél jobban vágynak munkahelyre, pénzre és sikerre, lehetőleg minél gyorsabban.”
– mondta a kutató.

"Ez összefügg a fiatalok követelőző természetével, mert mindent egyszerre akarnak. Nem elégíti ki őket a középszerűség, a hagyományos életvitel."

Bár a választási lehetőségek újraértékelése felkavaró lehet, de végül mégis megtérül, hangzott el a Brit Pszichológus Társaság éves konferenciáján.

Dr Robinson szerint "a felnőtté válás órájának visszatekerése és az elölről kezdés lehetősége a szabadság érzését is magában foglalja."

Azok, akik átestek ezen a korai krízisen (vagy épp a közepén vannak), kisebb eséllyel kerülnek ismét ebbe a helyzetbe az életük későbbi szakaszán.

Cary Cooper pszichológus professzor a Lancaster Egyetemről elmondta, hogy a mai fiataloknak más kihívásokkal kell szembenézniük, mint a szüleiknek.

"A mai 20-30 évesek akár az ötödik munkahelyüket is maguk mögött tudhatják, mire betöltik a harmincat. Más világban élnek, és bár rengeteg lehetőség közül választhatnak, emiatt kevésbé érzik magukat biztonságban és rendben. A vállalkozó szelleműek rugalmasak, így megállják a helyüket, de a többieknek gondjaik adódnak." - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.