Ízetlen ételek növelik a rossz vélemény esélyét?
Rosszat ettem, te iszod meg a levét!
Ha rossz ízű falat kerül a szánkba, az hajlamossá tesz arra, hogy keményebb ítéletet mondjunk másokról, állítja egy új tanulmány.
2011.03.31 13:00Búcsú AdriennA kutatás során visszataszító ételeket adtak a résztvevőknek, akik annak elfogyasztása után könnyebben tartottak egyes dolgokat elítélendőnek. A jelenség fokozottan megfigyelhető volt a politikailag konzervatív nézeteket vallók körében.
A Psychological Science című lap márciusi számában megjelent kísérlet ez idáig az első, amely az ízlés és az ítélkezés kapcsolatát vizsgálta.
A kísérletben résztvevő főiskolai hallgatókat – akik közük 46 volt nő és 16 férfi – arra kértek, hogy vegyenek a szájukba keserű ízű svédcseppet, édes bogyólikőrt, és ízetlen vizet.
Amint lenyelték az italokat, el kellett dönteniük, hogy elítélendőnek tartanak-e olyan cselekedeteket, mint valakinek a saját elpusztult kutyája elfogyasztása, a másodunokatestvérek nemi kapcsolata, vagy az, ha egy ügyvéd a kórházban keres magának ügyfeleket.
A tetteket egy 0-100 listán kellett értékelniük, amelyen a magasabb pontszám jelezte a cselekedet helytelenségét.
A kutatók tapasztalatai szerint a keserű italt fogyasztók ítélték el leghevesebben a különböző szituációkat. Ők átlagosan 78 pontosként ítélték meg a helyzeteket, míg a vizet ivók 62, a likőrösök pedig 60 pontosként.
„Meglepett, hogy a likőr és a kontrollként használt víz fogyasztása között nem volt jelentős különbség.” – mondja Kelndall Eskine, a Brooklyni Főiskola pszichológia szakos doktori hallgatója – „Azt reméltük, hogy az édes íz a válaszolókat is ’édesebbé’ teszi.”
Igaz, a bogyólikőr talán már túlságosan is édes volt, ezért Eskine tovább tervezi folytatni a kutatást.
Mindazonáltal az érzékszerveink, mint például az ízlés, fontos szerepet játszanak a világról alkotott képünk kialakításában, még akkor is, ha erkölcsi kérdésekről van szó.
Véleménye szerint a testünkön keresztül szerzett élmények is befolyásolják az ítéleteinket. Noha úgy tűnik, a fizikai viszolygás morális téren is ellenérzéseket vált ki, az még nem világos, hogy mi okozza ezt a hatást. A kutatók a politikai nézeteikről is kikérdezték a résztvevőket.
Úgy tapasztalták, hogy a konzervatív beállítottságúak hajlamosabbak voltak a keserű ital elfogyasztása után kemény ítéleteket mondani, mint az édes vagy a semleges után. Már korábbi kutatások során is úgy találták, hogy ők érzékenyebbek a rossz ízekre, mint a liberálisok.
Ennek minden bizonnyal a „tisztaság”- hoz való viszonyuk az oka, ugyanis az ízek terén is nehezen viselik azt, amit nem találnak megfelelőnek.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:19 Többen meghaltak egy dél-kínai útomlásban - videó
- 7:38 Ivartalanítási program és egy állatvédelmi központ kialakítása is szerepel Vitézy Dávid programjában
- 6:18 A gerincvelő-sérülés gyógyításának lehetőségeit vizsgálják az SZTE kutatói
- 5:17 OMSZ: jól működik az ügyeleti rendszer Pest vármegyében is
- 4:16 Távozik posztjáról a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke
- 3:16 KIM: az Országgyűlés 2025-öt Jókai Mór- és Klebelsberg Kunó-emlékévnek nyilvánította
- 2:15 Szentkirályi Alexandra: a közlekedési miniszterrel megállapodtunk
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06