Hogy viszonyulunk a kezdőbetűinkhez?

Nevünkben a döntésünk?

Még 2008-ban két belga kutató megfigyelte, hogy az országukban dolgozók nagyobb valószínűséggel választottak olyan munkahelyet, amelynek a neve ugyanazzal a betűvel kezdődött, mint a saját nevük. A pszichológusok ezt a jelenséget, "implicit önzésnek" nevezik.

2011.03.26 10:00medipress.hu

A Psychological Studies című folyóiratban megjelent cikk szerzői elvégezték ugyanezt a kísérletet Amerikában, és azt a következtetést vonták le, hogy a belgák megfigyelései nem minden esetben helytállóak.

Uri Simonsohn, a Pennsylvania Egyetem tanársegédje kifejtette, hogy Walt Disney például nem azért dolgozott egy „D” betűvel kezdődő cégnél, mert különös vonzalmat érzett a betű iránt, hanem, mert ő saját magáról nevezte el a céget.

Simonsohn a 2004-es kampány során zajló jótékonysági felajánlások adatait elemezte ki, ahol az adakozó neve és munkahelye is szerepelt az adomány összege mellett.

Ő is azt találta, hogy az első betűk egyeztek, de utána összehasonlította az első három betűit is a neveknek, és azt vette észre, hogy az első betűk egyezése idővel elmaradt, helyette egyre gyakoribb lett az első háromnak a megegyezése.

Ennek azonban az az egyszerű oka, hogy sok ember olyan cégnél dolgozik, amit ő nevezett el, vagy amelyet nagyszülei, testvérei alapítottak. Azért Simonsohn sem számolt le teljesen az implicit önzés teóriájával.

"Mivel nekem is kisgyerekeim vannak, tudom jól, hogy az emberek jobban szeretik a saját nevük kezdőbetűjét a többi betűnél"- nyilatkozta, majd hozzátette:

"De a betűpreferencia sokkal inkább semleges, kevésbé fontos döntéseknél befolyásol, például, hogy melyik bort válasszuk. Amikor arról döntünk, hogy hol dolgozzunk, vagy kivel házasodjunk össze, ennél fontosabb szempontok alapján döntünk."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.