MOCHA FRAPUCHINO

A kávé és tej nem ítélkezik

A "Mocha Frapuchino" címû film nem az elsõ, és talán nem is az utolsó romantikus akció-vígjáték, amit a Budapesten élõ, osztrák származású fogorvos, Farid Ajang és két barátja, Nadji Hedjazi és Hans Peterson álmodott filmvászonra.

2010.05.04 18:30ma.hu

A szabadidejében amatõr filmezéssel foglalkozó Farid szerint ahhoz, hogy a minimális, 99 eurós költségvetésbõl készült filmprodukció megszülethetett, szükség volt egy közös célra, egy lendületes, fordulatokban gazdag sztorira, és persze a filmben szereplõk lelkesedésére is.

Minthogy adott volt az ötlet, a kreatív és lelkes stáb, és egy mindenre elszánt, nemzetközi szereplõgárda, így végül elkészült a Mocha Frapuchino, amit május 15-étõl mutatnak be a magyar mozikban.

A „Mocha Frapuchino” címû 134 perces filmvígjátékban felsorakoznak mindazok az elemek, amik elengedhetetlen kellékei egy izgalmas, egész estét betöltõ, mégis szórakoztató romantikus akciófilmnek: a történetben szó van szerelemrõl, pénzrõl, háborúról, melyet a társadalmi elõítéletekbõl kitörni vágyó roma kisebbség tagjainak egyedi történetei tovább fûszereznek.

A film mintegy két éven át készült, és az elkészítésében legalább száz önkéntes ember mûködött közre. A történet a romákkal szembeni klisékkel és társadalmi sztereotípiákkal foglalkozik, egy kicsit másképp. A film fõszereplõje egy sikeres, roma származású ügyvéd, aki reménytelenül beleszeret a magyar védelmi miniszter húgába, akinek kezdetben fenntartásai vannak az egyébként jószívû, és kedves fiúval szemben.

A lányról, mindenki tudja, hogy hideg, távolságtartó, és megközelíthetetlen, de a kikosarazott fiú mégsem tudja elfelejteni õt. A szerelmi dráma tovább bonyolódik, mikor a munkatársak szíve megesik a szerelmes fiún, Marión, és megszervezik, hogy a fiatalokat rabolják el, hogy közelebb kerülhessenek egymáshoz.

A háttérben a kiterjedt terrorista hálózat feje (a végsõ csapásra készülõdve) ördögi tervet eszel ki, melynek része a miniszter húgának elrablása is. A történet tovább bonyolódik, amikor a nyomozásba bevont az Antiterror Egység nevû titkos védelmi különítmény ügynökei beszállnak a macska-egér játék harcba, és az elrabolt lány keresésére indulnak, miközben a régóta körözött, hírhedt maffiavezérhez is egyre közelebb kerülnek.

Ahogy a cselekmény lassan kibontakozik, a szereplõk jelleme is tovább fejlõdik, alakul: kiderül, hogy nem mindig az a jó fiú, aki elsõre annak tûnik, és hogy a zord külsõ gyakran segítõkész, és érzõ szívet takar.

A szálak végül egybefutnak, és egy fordulattal a történet elérkezik a megoldáshoz, ahol a szereplõk és a nézõk, szerelmesek és ellenségek egyszerre sóhajthatnak fel, hiszen a gonosz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig jutalmát.

Farid Ajang – a film rendezõje –, számára a Mocha Frapuchino forgatása többet jelentett, mint puszta szabadidõ eltöltést. Mindamellett, hogy a filmkészítést egy kreatív önmegvalósítási formának tartja, a film eszmei és mögöttes tartalma is mindvégig fontos volt.

A rendezõ elmondja, hogy a forgatás közben voltak természetesen apróbb nehézségeik. A profi felszerelés és forgatáshoz szükséges kellékek hiánya sokszor megnehezítette a szereplõk és a rendezõk dolgát is.

Mivel a történet szereplõi közül többen külföldrõl érkeztek, vagy külföldön élnek, és a film jeleneteinek legnagyobb részét Budapesten, vagy annak környékén vették fel, ezért gyakran nehéz volt megszervezni azt is, hogy a szereplõk egy idõben egy helyen legyenek jelen.

Egyszer egy utcai fegyveres akciójelenet során még a rendõrséggel is meggyûlt a stáb baja, ám visszanézve ezek a kellemetlenségek mind eltörpülnek a barátokkal, ismerõsökkel, családtagokkal végzett közös munka és végeredmény mellett.

Faridot a film eszmei mondanivalóján, a romákkal szembeni elõítéletek, téves sztereotípiák, a társadalmi kirekesztés, és megítélés elleni küzdelmen túl személyes meggyõzõdése és motivációja is arra sarkallta, hogy mindvégig lelkesen, a célt szem elõtt tartva dolgozzon ezen a projekten.

A filmben egy terrorista ellenes ügynököt alakító Farid számára a Mocha Frapuchino megrendezése egyben szolgálati lehetõséget jelent, mellyel fontos társadalmi kérdésekre hívhatja fel a figyelmet, ill. amellyel karitatív célokat tud megvalósítani.

Bár Farid Ajang már egy demokratikus, az emberi és kisebbségi jogokat tiszteletben tartó nyugat-európai országban nõtt fel, de az Iránban máig üldözött vallás, a bahá’í hit követõjeként a fogorvos-rendezõ átérzi, milyen lehet egy vallási, faji vagy bármilyen kisebbség részeként elnyomva, és a többségi társadalom vagy az állam felõl jövõ elõítéletek közepette élni.



Másrészrõl a rendezõ a filmbemutatót nagyszerû lehetõségnek tekinti arra is, hogy a jegyek eladásából származó teljes bevételt jótékonysági célokra ajánlja fel.

Az egymillió forintot meghaladó bevételt a film készítõi a Nemzetközi Nõi Alapítványnak fogják átadni, akik ebbõl az összegbõl három budapesti iskola hátrányos helyzetben lévõ száz gyerekének egyszeri napi meleg étkezését tudják biztosítani egy éven keresztül.

A film ünnepélyes bemutatójára a budapesti MOM Park Bevásárlóközpont egyik 550 férõhelyes mozitermében kerül sor május 15-én, szombaton este, ahol az eseményt egy elõítéletek eltörlésérõl szóló dallal L.L. Junior nyitja meg.

A nagyszabású rendezvényen jelen lesznek a média és a közélet egyéb ismert szereplõi, a premiert követõen pedig a szervezõk a színészekkel, szereplõkkel történõ közös fényképezkedésre, és egy rövid állófogadást követõ buliba invitálják a nézõket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.