"Over..re... ami megmaradt belőle..."

Ősbemutató az MR Szimfonikusok estjén

Melis László modern hangzású, játékos szerkezetű "Over..re... ami megmaradt belőle..." című darabjának ősbemutatójával indul az MR Szimfonikusok estje a Magyar Szimfonikus Körkép sorozatában, a Művészetek Palotájában január 21-én.

2010.01.17 09:26MTI

A programban elhangzik még Stravinsky A tűzmadár szvitje és Sarasate 1878-ban komponált Cigánydalai a fiatal hegedűművész, Sárközi Lajos szólójával. Műsoron lesz Ravel két szerzeménye, a Lúdanyó meséi, valamint a Daphnis és Chloé szvit.

Az MR Szimfonikusok Mesterbérlet koncertjét Stephen D'Agostino, a zenekar vezető karmestere vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - közölte az MTI-vel Király-Szombathy Zita pr-munkatárs.

Melis László most bemutatandó zenekari műve, az "Over..re..." rejtélyes címének közepén lévő betűhiányt a tu szótaggal kiegészítve az overture (nyitány) olasz zenei műszó olvasható. Melis László művéből szótaghiányos címéhez hasonlóan, a szerző szándékának megfelelően a koncerteken mindig csak annyi hangzik majd el, "ami megmaradt belőle".

A művészek a kompozíció partitúrájából véletlenszerűen kiválasztott részeket szólaltatnak meg olyan kottából, amelyből még a hangjegyek olvasásmódját hagyományosan meghatározó kulcsok is hiányoznak. Az új darab a MR Szimfonikusok felkérésére készült.

Melis László szerzeményei közül kiemelkedik két kamaraoperája, A mosoly birodalma (1985), a Kleist meghal (1994), valamint a Gyöngykánon című balett-kantáta (1994), a Csellómánia (2000) és a 2008-ban szólózongorára komponált Black&White. A zeneszerző több tucat játékfilmhez, továbbá több száz színházi előadáshoz és rádiójátékhoz is írt zenét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.