A karmester örül és büszke az értékes kitüntetésre

Medveczky Ádám kapta az alternatív Kossuth-díjat

Medveczky Ádám karmesternek, a Magyar Állami Operaház tagjának ítélték az idén az alternatív Kossuth-díjat, amelyet a Liszt-díjas érdemes művész hétfőn vett át Budapesten.

2008.03.18 07:00MTI

Földváry Györgyi, a díjat alapító Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány egyik létrehozója az ünnepségen hangsúlyozta: a kitüntetés egyik célja a művészet támogatása, és vállalt szempontja, hogy a díjat az kapja, aki "a mindenkori kormány elismeréseiből valamilyen, általában politikai szempont miatt, kimaradt". Földváry Györgyi férje, Gyurkovics Tibor kuratóriumi elnök távollétében az író egy versével adta át a 2008-as alternatív Kossuth-díjat Medveczky Ádám karmesternek.

"Örülök, és büszke vagyok erre az értékes kitüntetésre" - mondta Medveczky Ádám az MTI-nek. Hozzátette: nincs oka panaszra, sok a dolga. Komoly feladat hárul rá a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti igazgatójaként is, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tanszakán is tanít. "Idén 27 előadásom volt a dalszínházban, jövőre is majdnem 20 várható" - folytatta a karmester, megjegyezve, hogy a csökkenő előadásszám tükrében ez nagy szó, mert az Erkel Színházat "elvették". Szerinte a ház nem életveszélyes, egy év alatt rendbe hozható lenne. Medveczky Ádám, aki Győrben, a Nemzeti Színházban vendégként vezényel operaelőadásokat, úgy látja: az egész magyar operajátszás számára hátrányos, hogy a fővároson kívüli operajátszás "satnyul".

Ha a közönséget megkínálnák több operaelőadással, és nemcsak a könnyű műfajjal, akkor elfogadná a fajsúlyosabb kínálatot - vélekedett a karmester, hangsúlyozva: fontosnak tartja, hogy fölneveljék a közönségüket. Idén tavasszal például az iskolásoknak háromrészes koncertsorozatot adnak. Az alternatív Kossuth-díjat minden évben az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriuma ítéli oda, amelyet öt, állami Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkot: Gyurkovics Tibor író, kuratóriumi elnök, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész és Schrammel Imre keramikus.

Az alapítványt Balogh Gyula vállalkozó, Vaja község egykori polgármestere és Földváry Györgyi hozta létre. A díj első kitüntetettje 1996-ban Hernádi Gyula író volt, őt 1997-ben Bertha Bulcsu író, újságíró, 1998-ban pedig Mészöly Dezső író követte. Azt követően négy évig nem ítélték oda a díjat, mivel - mint azt Földváry Györgyi az MTI-nek korábban elmondta - úgy érezték, hogy olyan kormány van az ország élén, amely megpróbálja azokat a művészeket értékelni, akik megérdemlik a díjazást.

2003-ban Wass Albert erdélyi magyar író emléke előtt posztumusz elismeréssel tisztelegtek, majd 2004-ben Döbrentei Kornél költőnek, 2005-ben Berecz András mesemondónak, 2006-ban Szalay Károly írónak és Nagy Ervin építésznek, tavaly pedig Reviczky Gábor színművésznek ítélték oda a díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.