5 dolog, amit a pároknak nem kéne elfelejteniük!

Te ismered a párod nyelvét?

Úgy tűnik, a legtöbb házasságban eljön az a pont, amikor a páros tagjai elfelejtenek lényeges dolgokról beszélni. Olyan, mintha már nem ugyanazt a nyelvet beszélnék, és jönnek a problémák. Meg lehet ezt akadályozni?

2011.03.25 10:50ma.hu

Amikor a nő azt mondja: "nem akarod végre kiüríteni a szemetet?" a férfi azt hallja: "már megint szid". Ha a férfi azt mondja: "nem szexeltünk egy hónapja", a nő azt gondolja: "vajon mikor vettél nekem utoljára valami kis apróságot figyelmességből, ami nem háztartási eszköz?"

Mintha elbeszélnének egymás mellett a felek. Dr. Gary Chapman párkapcsolati szakértő számos pár problémáinak meghallgatása után jutott arra a következtetésre, hogy mindenkitől szinte ugyanazokat a gondokat hallotta - 5 különböző kategóriát alkotnak azok a dolgok, amit a párosok tagjai várnak egymástól:

1. Támogatást, bátorítást, buzdítást, ezek szavakkal való kifejezését
2. Minőségi együtt töltött időt: a partner osztatlan figyelmét
3. Néha apró meglepetést, ajándékot: a szerelem jeleit, mint például virág, csokoládé

4. Segítséget a házimunkában: asztalterítés, a kutya sétáltatása, kisebb munkák elvégzése

5. Fizikai érintkezés: szex, kézfogás séta közben, csók

Dr. Chapman szerint azonban ezek a dolgok, melyeket csak "szerelmi nyelvnek" nevez, az idő múlásával csorbulnak. Pedig ha hosszútávon fenntarthatóak, elvileg ilyen szempontból nem lenne gond a kapcsolatokkal.

A pároknak meg kell tanulniuk "egymás nyelvét", hogy ne legyenek félreértéseik a legegyszerűbb és legjelentéktelenebb dolgokból is. Ahogyan az sem lényegtelen, hogy beszélni tudjanak egymással gondjaikról, érzéseikről is.

A meg nem értés ugyanis az egyik legfőbb oka annak, ha tönkremegy egy kapcsolat - véli Julie Nise házasságszakértő.

Mindenki felteheti magának a kérdést, vajon valóban jól értelmezi-e a párja mondanivalóját, és valóban jól értelmez-e egy szituációt. Mint kiderült ugyanis, a zavartalan kapcsolathoz ez létfontosságú...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.