Van, aki fantáziáit sem tartja helyénvalónak...

Biztos, hogy ez normális? - Párok kérdései a szexről

Milyen kérdések fordulnak meg egy, hosszabb ideje együtt levő pár tagjainak fejében? Mi az, ami leginkább foglalkoztatja őket a szexszel kapcsolatban?

2011.02.25 16:50napidoktor.hu

Laura Berman szexológust egyáltalán nem zavarja, ha bárhol és bármikor kérdezik őt - szakmájánál fogva - a testi szerelemről. Úgy véli, erről valóban beszélni kell, hiszen sokan ma sem tartják normálisnak bizonyos szokásaikat, félelmeik vannak, szorongnak a szexualitásuk miatt.

Talán mert még mindig él bennünk, hogy gyermekkorukban azt hallották, a szex valami rossz, piszkos dolog, és a testi szükségletektől nem illik beszélni. Nos, ezek az idők már elmúltak...

Vannak, akik kifejezetten igénylik, hogy beszéljenek róla. Lássuk, mely kérdések foglalkoztatják legjobban a párokat, különösen, ha már hosszabb ideje vannak együtt?

Egészen addig, amíg szexuális viselkedésünkkel nem bántunk másokat, nem okozunk sérülést és biztonságban vagyunk, semmi sem tekinthető a szexben abnormálisnak. Sem vágyak, sem szokások, sem fantáziák.

Sokféle viselkedést magába foglal a „normális” fogalma. Egyáltalán nem szégyenletes például a testünk, szükségleteink minél alaposabb felfedezése, vagy a gátlások nélküli élvezet.

A szexológus szerint sokszor ott van az emberekben a kimondatlan kérdés: „a szexuális életem nem kielégítő. Ez normális?” Sajnos, sokszor ez a szomorú valóság - véli Laura Berman, aki szerint ennek fő oka az, hogy sok nő nem meri elmondani igényeit partnerének az ágyban.

Sokan abban sem biztosak, hogy egyáltalán mit szeretnének. Egy biztos: először önmagunkat kell elfogadni, és tisztában lennünk saját vágyainkkal ahhoz, hogy a szexuális életünket „felvirágoztassuk”.

De mégis, hányszor?


Sokan törik a fejüket gyakran azon, vajon normális-e, amilyen rendszerességgel koptatják az ágyat partnerükkel. Nem kell azonban megijedni: egy felmérés szerint a legtöbb, hosszabb ideje együtt levő amerikai pár heti egy-kétszer él szexuális életet, kivéve, ha betegség, terhesség, utazás, vagy valamilyen stressz közbejön. A friss pároknál persze gyakoribb a szex, de idővel itt is csökken az együttlétek száma.

Hogyan mondjam el?

Igazi előrelépést jelenthet a szexuális életünkben, ha őszintén elmondjuk a párunknak, mit is szeretnénk az ágyban. A férfiak nem gondolatolvasók, ezért sokkal többet érünk azzal, ha beszélünk, magyarázunk, netán megmutatjuk, mire vágyunk.

Persze tudatosítsuk a párunkban, hogy nagyon szeretünk vele együtt lenni, ezért a célunk az, hogy az együttlét minél jobb legyen mindkettőnk számára. Azt is megtehetjük, ha kezét a testünk azon pontjára vezetjük, ahol jólesik az ingerlés.

Ha pedig jól csinálja a dolgot, dicsérjük meg! Ezzel elérjük, hogy legközelebb is hasonló igyekezettel szembesüljünk. Partnerünknek is az a célja, hogy az ágyban örömöt okozzon nekünk, és ehhez, ha kell, instrukciókra van szüksége.

Sok esetben a női test rejtély a férfiak számára. Arra azonban vigyázzunk, hogy a kérés, a magyarázat ne utasítás és durva megjegyzés legyen, ne öljük meg a meghitt pillanatokat! Olykor szavakra sincs szükség, mozgásunk változtatásával is elérhetjük, hogy az adott pozíció nekünk jó legyen.

Ha gond van a libidóval

Gyakori probléma a hölgyeknél a lecsökkent libidó. És nemcsak a menopauza idején, idősebb korban fordul elő, hanem bármikor, fiatalabbaknál is. Okozhatja a hormon-ingadozás, különféle gyógyszerek szedése, a stressz otthon és/vagy a munkahelyen, alváshiány és még sorolhatnánk.

Ha ilyesmit tapasztalunk, kutassuk fel először a lelki okokat. A testiek általában csak ezt követik. Menjünk el kivizsgálásra, ebből kiderülhet, van-e valami konkrét testi oka a problémának. A csökkent szexuális érdeklődés gyógyszerek mellékhatása is lehet.

Gondoljuk át azt is: alszunk-e eleget, egészségesen étkezünk-e? Talán ideje lenne valamilyen frissítő mozgást, fizikai aktivitást is beiktatnunk az életünkbe. Túlterheltek vagyunk-e a munkahelyen? Kérjünk segítséget - a főnöknek is elmondhatjuk, ha kicsit több időre van szükségünk egy feladathoz.

Ha komoly lelki probléma gyötör bennünket, ne szégyelljünk felkeresni egy terapeutát. Végezetül, segíthet a kikapcsolódás is. Menjünk el partnerünkkel pihenni, lazítsunk termálfürdőben, wellness hétvégén, szervezzünk programot a barátokkal, vagy teremtsünk alkalmat egy éjjeli, romantikus randevúra.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.