Már a passzív dohányzás is árt!

Cigifüstre száll a cukorbaj a csajoknál

Amerikai kutatók megállapítása szerint már a passzív dohányzás is hajlamosítja a nőket a kettes típusú cukorbetegségre.

2011.03.16 18:55MTI

John P. Forman és munkatársai 100 526, egészségügyben dolgozó nő adatait vizsgálta. Az 1976-ban indult nagymintás kutatásba az fiatal nőket vontak be, évtizedeken keresztül követve az életmódot, valamint a kialakuló betegségeket. Forman az 1982-től kialakuló cukorbetegség adatait elemezték. A hivatalos amerikai statisztika szerint felnőttkorban évente tizenhárom felnőttből egynek lesz cukorbaja.

Az új vizsgálat azt bizonyította, hogy a cukorbetegség abban a csoportban kezdődött leggyakrabban, melynek tagjai erős dohányosok (napi két doboz cigaretta) voltak. Ezek közül tízezerből minden esztendőben 30 lett cukorbajos, míg a nemdohányzók és nem passzív dohányosok közül csak 25-nél alakult ki a betegség.


A cukorbetegség kockázata azok között is nagyobb volt, akik korábban dohányoztak, de abbahagyták, vagy passziv dohányosként sokat voltak füstös levegőben. Itt a füst adagja kifejezetten számított: minél gyakrabban tartózkodott valaki cigarettázók társaságában, annál nagyobb volt az esélye arra, hogy megemelkedjen a vércukorszintje.

Ha a cukorbetegség egyéb kockázati tényezőit - cukorbajosok a családban, súlytöbblet, életkor - is figyelembe vették, a másodlagos füst hatása mérséklődött, de még így is 12 százalékkal magasabb maradt, mint a cigarettafüstöt nem tartalmazó levegőben élőké.

A szakértők szerint pontosan nem tisztázott, hogyan függ össze a cigarettafüst és a cukorbetegség, de valószinűleg különleges, lassú gyulladás lehet mindezek hátterében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.