A dohányreklámok valóban hatnak a kamaszokra

A média felelőssége a dohányzás visszaszorításában

A dohányreklámok valóban arra sarkallják a tinédzsereket, hogy rágyújtsanak, állítják egy új tanulmány szerzői, és szeretnék elérni, hogy betiltsák az ilyen hirdetéseket.

2011.02.01 16:00medipress.hu

Németországban több mint 2100 iskolás bevonásával végeztek kutatásokat, melyből kiderült, hogy 277, korábban nem dohányzó fiatal rászokott a cigarettára a reklámok hatására.

Akik a legtöbb ilyen hirdetményt látták, azoknak 46 százalékkal nagyobb volt az esélye, hogy rákapnak a káros szenvedélyre.

Bridget Jones is rágyújtott...

Erőfeszítések a dohánytermékek reklámozásának szabályzásáért

Dr. James D. Sargent, a New Hampshire-i Dartmouth Kórház gyermek-és családorvostani professzora szerint ez erősíti azt az elképzelést, hogy az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszeripari Hivatal beleszólhasson a dohánytermékek reklámozásába.

Sargent, aki kiterjedt kutatást végzett arról, hogy miként befolyásolja a média a fiatalok viselkedését, együtt dolgozott a német kutatókkal a tanulmányon, mely a nyomtatást megelőzően online is megjelenik a Pediatrics című folyóiratban. A hirdetés működésének van egy mentális modellje - magyarázta Sargent.

A reklám megtekintése után a tinédzserek dédelgetni kezdik magukban a dohányzás gondolatát. Elképzelik, hogy az vicces lehet, és népszerűbbekké válhatnak általa a társaik körében.

Ezek előzik meg a rágyújtást. Végül nem sokkal a reklám után meg is teszik.

Tanulmány a dohányreklámok hatékonyságáról

A tanulmányban résztvevő tanulók 10-17 év közöttiek voltak. 12 reklámot néztek meg, hat cigarettáról szólt, hat pedig másról, például csokoládéról, autóról, vagy mobiltelefonról.

Arra kérték őket, hogy nevezzék meg a reklámozott terméket, és amennyiben emlékeznek rá, akkor a márkáját is. Kilenc hónap elteltével a dohányreklámokat nézegető diákok 13 százaléka dohányozni kezdett, amiből erős összefüggésre lehet következtetni a viselkedés és a reklám között.

Minél több ilyet láttak, annál nagyobb valószínűséggel szoktak rá a káros szenvedélyre. Minden egyes tanulmányunk egy újabb kis egység, mely alátámasztja az ok-okozati viszonyt, mind újabb bizonyíték gyanánt szolgál – mondta Sargent.

Az adatelemzés során rögzítették az egyéb ismert kockázati tényezőket, mint például a szülők vagy a társak dohányzása.

A dohányzást népszerűsítő reklámok ijesztő hatása Ez a tanulmány nagyon fontos, mert alig létezik longitudinális megközelítés ebben a témakörben, ami bemutatná az összefüggést a dohányreklámok és a tinédzserkori dohányzás között - mondta Cheryl Healton, az Amerikai Örökség Alapítvány (dohányzásellenes szervezet) elnök-vezérigazgatója.

A korábbi kutatások egy bizonyos időpontban tanúsított viselkedést vizsgáltak, és ennek alapján véltek összefüggést, de ez nem ok-okozati viszony volt. A longitudinális tanulmány azonban nyomon követi a résztvevőit, hogy így mutassa be, miként befolyásolja egyik esemény a másikat.

A reklámok olyan témaköröket vázolnak fel, melyek sokat jelentenek a kamaszok számára: például a fiúknál a férfiasság, a lányoknál a vékony alkat, a társas elfogadás.

Legtöbben ilyenkor kezdenek dohányozni, és mivel a cigaretta erős pszichoaktív drog, kikövezi az utat a függőség felé. Healton elmondása szerint a dohánygyártók naponta mintegy 30 millió dollárt (6,3 milliárd Ft) költenek reklámra.

Rá kell venniük a fiatalokat a füstölésre, különben lehúzhatják a rolót.

Habár a cigarettareklámokat betiltották az amerikai televíziókban, Healton szerint bizonyos műsorok mégis ilyen viselkedésre ösztönöznek azáltal, hogy a szereplők rágyújtanak.

Cigaretta a Szex és New York sorozatban

A Szex és New York volt a leghosszabban futó Marlboro Lights-reklám - utalt a népszerű sorozatra.

Az Egyesült Államokban a tinédzserkori dohányzás jelentősen visszaesett az 1997-es csúcspont óta, a Legacy adatai szerint.

Mégis, 2007-ben a fiatalok 20 százaléka ismerte el, hogy az előző 30 napban rágyújtott, jelentette az Amerikai Tüdő Szövetség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.