A hajgumi szorításától a laptoptáskáig...

Miért fáj? El sem hinné az okokat!

Mindenkivel előfordul, hogy fáj valamije, de nem tudja pontosan meghatározni, honnan ered a fájdalom - egészen meglepő okok is állhatnak mögötte, kezdve az ujj közé érő szandáloktól kezdve a hajgumikig.

2011.03.07 10:50ma.hu - Fotó: webmd.com

Ismeretes, hogy a láb, a talp problémái az egész testre kihathatnak - olykor furcsa fájdalom gyötör bennünket, és azt sem tudjuk meghatározni, miért, illetve honnan ered a fájdalom?

Nem is gondolnánk, milyen apróságok okozhatnak a mindennapjainkban makacs fájdalmat, különösen a boka, a talp, a térdek tájékán. Kezdjük mindjárt azzal: jó cipőt hordunk? Elsőre talán észre se vesszük, hogy kényelmetlen a cipőnk, estére viszont nem értjük, miért fáj a lábunk.

Cipők és szandálok

Nézzük meg, stabilan tartja-e a lábunkat a cipőnk, zavar-e valami a járásban, nem szorít-e valahol a lábbeli. Fontos olyan cipőt választani, amelyben van sarok megerősítés, ha pedig sokat sétálunk, érdemes olyan tornacipőt venni, amely kifejezetten erre van kiképezve.

Fotó: webmd.com

Nyáron, jó időben az ujj közé érő szandál is okozhat gondokat, akármilyen divatos és szellős is. Főleg, ha még nem járattuk be.

Billentyű-stop

Sokunknál manapság nem telik el talán egy óra sem anélkül, hogy ne nyúlnánk billentyűzethez. Legyen az a telefonunké vagy számítógépé.

Az ujjainkat egy idő után megterhelheti a sok gépelés, gomb-nyomkodás, vállunkat pedig az egér folyamatos - és csak egyik kézzel való - használata. Mindkét esetben ajánlott, hogy időnként tartsunk szünetet, mert nagyobb problémánk is lehet belőle, ha nem vesszük komolyan a dolgot.

Laptoptáska

Nem nehéz kitalálni: az állandóan csak egyik oldalunkon hordozott vagy egyik kezünkben tartott laptop komoly terhelést ró az alkarunkra, illetve a vállunkra, hátunkra.

Gyakran jelentkezhet nyak-, váll-, hátfájdalom. Ha el szeretnénk kerülni, szerezzünk be olyan táskát, amit a hátunkon viselhetünk, esetleg görgethetünk, vagy váltsunk egy könnyebb, kisebb számítógépre.

Tárgyak a farzsebben


Bármilyen hihetetlen, még a pénztárca farzsebben való hordása is okozhat fájdalmat a háton illetve a hátsónkban is, különösen, ha még meg is van tömve, iratokkal, aprópénzzel.

Hatással lehet az ülőidegre, naponta irritálhatja, izomfeszülést is okozhat, de a tartásunkra is rossz hatással lehet. Megoldás lehet, ha minden alkalommal, amikor leülünk, kivesszük a zsebből a pénztárcát, különösen autóban.

Fotó: webmd.com

Hogy ül a kocsiban?

Számos embert lehet látni vezetés közben furcsa pozícióban. Észre sem veszik, milyen előnytelenül, nem megfelelő szögben ülnek az ülésen, előre tolják a nyakukat, ami, ha tartósan így teszünk, komoly nyak- fájdalmat okozhat.

Állítsuk megfelelő szögbe az ülést, és próbáljunk rá odafigyelni, hogyan ülünk. A kormánykereket könnyedén lehessen elérni úgy is, hogy megfelelő a tartásunk.

Elaludni a tévé előtt...

A tévé előtt fekve is követhetünk el hibát - aki rendszeresen oldalán fekve, fejét kissé megemelve mered a képernyőre, ne csodálkozzon, ha nyakfájdalom kínozza. Különösen, ha hajlamosak vagyunk elaludni.

Nézzük meg azt is, milyen magasságban helyeztük el a tévé készüléket ahhoz képest, ahogy ülünk, illetve fekszünk előtte. Ha nagy a különbség, rosszul fogjuk tartani a fejünket, miközben a képernyőt nézzük.

Hogy áll a hajunk?


Sok hölgy hordja lófarokban a haját, különösen munka közben, mert zavarja a kibomló lobonc. A hátrahúzott, megtűzött haj, sőt a hajráffal hátrafogott frizura is okozhat fejfájást, de még egyes divatos sapkák is.

Kismama-fájdalmak

Bármennyire is imádjuk őket, a babák állandó emelgetése is okozhat gondot - fájdalom jelentkezhet a hátunkon, az ujjainkban, a csuklónkban. Próbáljuk a gyermeket úgy fogni, hogy ne erőltessük meg a csuklónkat, és ha több ideig tartjuk a babát, cserélgessük, egyszer egyik oldalunkon, máskor a másikon tartsuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.