Több ministroke előzi meg az agyvérzést

Nehéz nyelés, zsibbadás, zavartság - hogy ismerjük fel a stroke előjeleit?

Hogy vegyük észre a stroke előjeleit? Serene Brandson, a CBS tévés riportere éppen a Grammy díjátadóról tudósított élő adásban, mikor váratlanul stroke-ot kapott, és egyik pillanatról a másikra összefüggéstelenül kezdett beszélni.

2011.02.24 14:45medipress.hu

Később, a televízióban megkérdezett orvos-szakértők azt nyilatkozták, hogy a látottak alapján a riporternő egyértelműen egy kisebb agyvérzést szenvedett el élő adásban.

Branson különös esete rávilágított, hogy milyen keveset tudnak az emberek a stroke-ről, és az azt megelőző jelekről. Röviden összefoglalva a stroke akkor következik be, ha egy agyi érben rög keletkezik, vagy az ér megreped, így nem jut megfelelő mennyiségű oxigén az agyba.

A stroke-nak két fő típusát különböztetjük meg: az egyik a vérhiányos, vagy agyi stroke, a másik a vérzéses stroke, vagyis az agyvérzés.

Az összes stroke-eset mintegy harmadát egy vagy több figyelmeztető "ministroke" előzi meg, melyet TIA-nak, magyarul átmeneti agyi vérellátási zavarnak nevezünk.

A TIA korai felismerése és kezelése nagymértékben csökkentheti a stroke kockázatát. A PubMed Health ezért összegyűjtötte a figyelmeztető jeleket, amelyek a közelgő stroke tünetei lehetnek: 

- éberségi szint csökkenése (álmosság, eszméletvesztés és kóma) 
- a hallás és az ízérzékelés megváltozása, ügyetlenség 
- zavartság, emlékezetkiesés
- nehéz nyelés
- írási és olvasási nehézség
- szédülés, a mozgás abnormális érzékelése
- a hólyag és a belek feletti kontroll hiánya
- egyensúlyvesztés, a koordináció hiánya
- izomgyengeség az arcban, a karon, vagy a lábon (általában csak az egyik oldalon)

- zsibbadás, vagy bizsergés a test egyik oldalán
- személyiségbeli, hangulati és érzelmi változások
- látászavar, kettőslátás, vagy a látás elvesztése
- érzékelési változások: fájdalom, nyomás, hőmérséklet érzékelésének megváltozása

- beszédzavar, vagy mások beszédének nehezebb értelmezése

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.