Trypanosoma cruzi: a csendes gyilkos

Európában is terjed a stroke veszélyét fokozó parazita

Világszerte nagyjából 18 millió ember szenved Chagas-betegségben, melyet a Trypanosoma cruzi nevű parazita fertőzése okoz.

2010.04.17 15:40medipress.hu

A kutatók nemrég felfedezték, hogy ez a betegség növeli a stroke kockázatát a szívkomplikációk és a vérrögök miatt. A Lancet Neurology-ban spanyol tudósok figyelmeztetnek az egyre növekvő, de eléggé elhanyagolt stroke-terheltségre, amely súlyosbodik, ahogy a fertőzött népesség öregszik. A Chagas-kór helyi járvány volt Latin-Amerikában.

Ahogy azonban milliók vándoroltak ki Európába, Észak-Amerikába, Japánba és Ausztráliába az elmúlt 20 évben, a Chagas-kór egyre súlyosabb problémává vált ezekben a térségekben, állítják a vizsgálatot végzők. Az egyik tanulmány becslései szerint akár több mint 300 000 fertőzött dél-amerikai bevándorló élhet az Egyesült Államokban. A másik probléma, hogy sok Chagas-kóros beteg nem is tud a fertőzöttségéről.

Csendes gyilkos

Dr. Francisco Javier Carod-Artal a cuencai Virgen de la Luz kórház munkatársa szerint a jelen tanulmány kimutatta: a stroke-kal kezelt Chagas-betegek közel felénél nem is diagnosztizálták korábban a fertőzést. Kollégájával, a barcelonai Joaquim Gasconnal együtt állítják, a fertőzött országokból származó stroke-os betegeket szűrni kellene a Chagas-kórra. Az orvosoknak és a lakosságnak is jobban kellene figyelnie a betegség kockázatnövelő hatására.

"Klinikai kísérletek szükségesek" - tették hozzá, hogy megnézzék, a vérhígító gyógyszerek adagolása megelőzheti-e náluk a stroke kialakulását. Sharlin Ahmed a Stroke Szövetségtől elmondta, hogy a Chagas-kór súlyos szívproblémákhoz vezethet, ami a stroke kockázatának teszi ki a betegeket.

"A szív legyengül, és már nem tudja olyan erővel pumpálni a vért, ami miatt vérrögök keletkeznek. Ha ez az agyba jut, akkor alakul ki a stroke. Ennek előfordulása aggasztó méreteket öltött ezekben a közösségekben, ezért létfontosságú, hogy az egészségtudatossági program keretében felvilágosítsák őket a stroke tüneteiről is."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.