Rosszabbak az életkilátásai az elhízott fiatalokna

A kövér ausztrálok korán halnak?

Egyre több ausztrál fiatal számít elhízottnak, és az egészségügyi kilátásaik ezzel egyenes arányban romlanak - hívták fel a figyelmet a helyi szakemberek.

2011.02.09 16:29MTI

Az ausztrál kamaszok körében aggasztó méreteket öltött túlsúlyosság és elhízás felnőtt korukban csökkentheti életkilátásaikat - figyelmeztettek egy tanulmány nyomán ausztrál egészségügyi szakemberek. A 12 ezer, 13 és 18 év közötti ausztrál középiskolás bevonásával végzett felmérés alapján a kamaszok közel negyede túlsúlyosnak vagy elhízottnak bizonyult.

A szakemberek ezt az eredményt a későbbi "krónikus betegségek időzített bombájaként" értékelték.

"Ahogy az elhízott gyerekek lassan felnőnek, a krónikus betegségek - mint a rák - kockázatának megnövekedése visszájára fordítja korábban kialakult jó életkilátásaikat. Lehet, hogy a mai tinédzserek korábban halnak majd meg, mint a szüleik generációja?" - tette fel a kérdést Ian Olver professzor, annak az Ausztrál Rák Tanácsnak (Cancer Council of Ausztrália) a tagja, amelynek megbízásából az ausztrál középiskolások étrendjével és fizikai aktivitásával kapcsolatos felmérés készült.

A tanulmány "kiugróan magas arányban talált túlsúlyos és elhízott diákokat" a vizsgált csoportban: 23,7 százalékuknak volt nagyobb a súlya az egészséges értéknél.

Fotó: webshots.com


A mozgás terén mindössze 15 százalékuk teljesítette az országosan javasolt napi egyórás fizikai aktivitást. A lányok jóval lazábban vették az edzést, és a kamaszok általában koruk előre haladtával egyre csökkentették az edzésadagot.

A diákok csaknem harmada számolt be arról, hogy heti négy vagy több pohár cukros üdítőt vagy sportitalt iszik, és 43 százalékuk mondta, hogy hetente legalább egyszer gyorsételt eszik. Csupán 14 százalék állította, hogy az ajánlott mennyiségben fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt.

A középiskolások közel felének otthonában három vagy négy tévékészülék van, további 17 százaléknál öt vagy még több tévé áll, és 47 százalékuknak a hálószobájában van az egyik készülék. Egy százaléknyi diák mondta, hogy egyáltalán nincs a lakásukban tévé.

A vizsgált csoport 71 százaléka közölte, hogy iskolai napokon is több mint két órát szentel a kisképernyős kikapcsolódásnak: számítógépezik, tévét vagy DVD-t néz és videojátékokat játszik.

"A felmérés igazolja korábbi félelmeinket, hogy a mai középiskolások felnőve a holnap szívinfarktus-áldozatai lesznek" - fogalmazott Lyn Roberts, az ausztrál Országos Szív Alapítvány elnöke, a tanulmány másik megrendelője.

Ausztrália a világ egyik legelhízottabb országa: a 18 évesek, illetve idősebbek 25 százaléka elhízott, 37 százaléka pedig túlsúlyos a legutóbbi hivatalos adatok alapján. Az elhízás miatti egészségügyi kiadások, illetve termelékenységi problémák 2008-ban a becslések szerint 58 milliárd ausztrál dollárra rúgtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.