Sok depressziós nő egyben elhízott is

Ha javul a hangulat, eltűnnek a kilók is?

Sok nő küzd a depresszióval és az elhízással egyaránt - a General Hospital Psychiatry decemberi számában megjelent tanulmány szerint a hangulatjavító kezelés a súlyproblémákon is segíthet.

2011.01.09 09:50medipress.hu

A testtömeg index (BMI) 30 feletti, kifejezett elhízást jelentő értéke 150 százalékkal növeli a depresszió kockázatát.

Dr. Gregory Simon
és a Seattle-i Csoport-egészségtani Intézet munkatársai szerint a kapcsolat kétirányú: a fokozott fizikai aktivitás javít a depresszión is, de a depresszió javítása fokozott testi aktivitáshoz is vezet.

A kutatók 203, 40 és 65 év közötti hölgyet tanulmányoztak, akik átlagos testtömege 38,3 volt, az esetleges depresszió mértékét, a testmozgási aktivitást, és az étkezési szokásokat speciális kérdőív segítségével állapították meg.

A résztvevő hölgyeket két csoportba osztották: az egyiknél csupán a testsúly csökkentésére, míg a másiknál a súlyra és a depresszióra egyaránt koncentráltak.

A vizsgálat megállapította, hogy a két csoport között már az első hat hónapot követően statisztikailag szignifikáns volt a súlycsökkenés különbsége, mely ezt követően is stabil maradt.

A depresszió mértékét mérő Hopkins-skálán legalább másfél pontos csökkenés mintegy 38 százalékos testtömeg-vesztéshez vezet. Ugyanakkor az első csoportban lévőknél csak mintegy 21 százalékos csökkenést regisztráltak - depresszió lényegi változása nélkül.

A szakértők szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a túlsúlyos egyének pszichiátriai kezelésére is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.