Okok, amiért jobb leállni a spanglival

A marihuána egy természetes anyag, amitől repülünk?

Az amerikai nemzeti drogszövetség szerint a marihuána a leggyakrabban használt illegális drog. A legfőbb összetevője a THC vagy tetrahidro-kannabiol, ami az állapotváltozást, vagy a repülést okozza.

2011.02.03 12:00kamaszpanasz.hu

Ez egy kémiai anyag, ami a tüdőn keresztül a vérkeringésbe jutva befolyásolja az agy és más szervek működését.

A sejtes változások az agyban következnek be, mialatt a füvet szívod. A THC az agy azon részeit roncsolja, amik a gondolkodásért, koncentrációért, és a memóriáért felelősek, ezzel nyomós okot szolgáltatva, hogy abbahagyd a szívását.

Emellett, a cannabis befolyásolja az örömérzetet, vonzóvá téve magát azok számára, akik hajlamosak a függőségre.

A nehezebb felfogás, nehézség a problémamegoldásban, és a rossz együttműködő készség napokig vagy hetekig eltarthat, amíg teljesen kiürül a szervezetből.

Azok, akik naponta szívnak, csak állandó adaggal képesek túlélni a napot.

Hosszútávon

Idővel az agyra gyakorolt hosszú távú hatások összegződnek, és a marihuánát fogyasztók, azokkal egyenlően, akik keményebb drogokat (heroint, kokaint) használnak, kockáztatják az agyi károsodást.

A füvezés megvonása helyrehozza a stressz központot az agyban, ami szabályozza az agy dopaminhasználatát, vagy az örömérzetet. A marihuána hosszú távú fogyasztása függőséget eredményezhet.

A drogfüggőség hátrányosan befolyásolja a fogyasztó életének minden területét, beleértve, a szociális életét, a munkáját, a kapcsolatait, a hobbijait.

Pszichológiai hatások

A depresszióra, az idegességre, és az öngyilkosságra való hajlam nagyobb a füvezők körében. A kutatók nem tudják pontosan, hogy a marihuána használat kiváltó ok, vagy csak valószínűsítő tényező.

Azok, akik genetikailag nagyobb hajlamúak az erőszakos cselekedetekre, vagy pszichológiai problémákra, nagyobb eséllyel tapasztalnak mentális összeomlást, ha marihuána fogyasztók.

A marihuána fogyasztása, szintén kapcsolódhat a rejtélyes eredetű skizofrénia kialakulásához.

Légző rendszer

A füvezés súlyosan károsítja a tüdőt és a légző rendszert.

A jelentések szerint 50-70%-kal több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a dohánytermékek. A füst mély belélegzése hozzáadódik a rákkeltő anyagok szintjéhez, aminek a tüdejüket kiteszik. Mégis, a tüdőrák kialakulásával nem fedeztek fel közvetlen kapcsolatot.

Helyette, viszont a fogyasztók hasonló tüneteket tapasztalhatnak a cigarettát szívókhoz, beleértve az állandó köhögést, a nyelőcsőgyulladást, és más légzőszervi megbetegedéseket.

Szív

Amikor a marihuánát belélegezzük a szívverés sebessége 100%-ra növekszik.

Ez a körülmény 4 órával a drog elszívása utánig is tarthat. A füvezőknél éppen ezért magas a szívinfarktus kockázata. Az idősebb fogyasztóknak, már gyengülő szívizommal, szintén nagyobb kockázatuk van a szívkatasztrófára, a fű állandó használatából kifolyólag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.