Ilyenkor hideg és száraz a levegő

Télen gyakori: száraz szem szindróma

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a téli időszakban sokkal gyakrabban fordul elő a száraz szem szindróma, mint az év többi időszakában, mivel ilyenkor hideg és száraz a levegő, valamint alacsony a páratartalom a szabadban és a lakásban is.

2011.02.01 19:00drinfo.hu

Annak érdekében, hogy lekerüljük, érdemes betartani néhány egyszerű szabályt.

A száraz szem szindróma tünetei

A száraz szem szindróma tünetei közé tartozik a fájdalom, a homályos látás, a szúró vagy égő érzés, sőt a könnyező szemek is, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a szárazságot.

Az orvosok szerint ha a tünetek megjelennek, egy egyszerű szemfenékvizsgálattal megállapítható, hogy allergiáról vagy szemszárazságról van-e szó – írja a HealthDay.

A kór bármely életkorban előfordulhat, de a leggyakoribb az idősebb, változókoron túl lévő nők esetében.

A tüneteket okozhatja az időjárási körülményeken kívül olyan betegség, amely gátolja a könnyképződést; egyes gyógyszerek; illetve szemhéjzáródási problémák.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, érdemes műkönnyekkel próbálkozni, illetve a klasszikus szobapárásítással.

Ha azonban a tünetek súlyosbodnak, érdemes orvoshoz fordulni, mert akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a könny híján védtelen szemet megóvjuk a fertőzésektől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.