Mégis kitör rajtunk a szénanátha?

Télen is lehetünk allergiásak

Sok allergiás ember lélegezhet fel a hidegebb hónapokban, hiszen ebben az időszakban szinte a nullára csökken annak az esélye, hogy kitörjön rajtuk a szénanátha.

2011.01.05 10:00drinfo.hu

A négy fal között eltöltött hetek is okozhatnak azonban allergiás reakciókat, és növelhetik az asztma kialakulásának esélyét is.

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen tüneteket, az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) iránymutatást adott ki, amit ha betartunk, télen is egészségesek maradhatunk.

A szakemberek szerint a legfontosabb a poratkák elszaporodásának megakadályozása: ennek érdekében érdemes a szoba páratartalmát 55 százalék alatt tartani.

Igaz ugyan, hogy a párásítónak köszönhetően megakadályozhatjuk a száraz levegő okozta kellemetlenségeket, de a párologtatást sem szabad túlzásba vinni, mert a magas páratartalom kedvez az apró élőlények szaporodásának – írja a HealthDay.

Minél kevesebb az allergén anyagok mennyisége a hálószobában, annál jobb: ennek érdekében érdemes a háziállatokat kizárni abból a helyiségből, ahol az éjszakát töltjük.

Azokban a lakásrészekben pedig – elsősorban a konyhában és a fürdőszobában –, ahol gyakran magas a páratartalom, érdemes rendszeresen szellőztetni, ezzel a lépéssel ugyanis megelőzhetjük a penészgombák megtelepedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.