Kevesebb hús, kevesebb zsír, kevesebb alkohol

Egyre egészségesebbek a skót focidrukkerek

A labdarúgás korosodó szerelmesei általában súlytöbblettel szurkolnak kedvenc csapatuknak a stadionban vagy a tévé előtt. Közöttük sokan koszorúér-betegség szempontjából a nagy kockázatú csoportba tartoznak.

2011.01.23 19:09MTI

A skót szívgyógyászok a helyi egészségügyi statisztikákban figyeltek fel arra, hogy Glasgow városában és környékén a férfiak jelenlegi életkilátása 64 esztendő, ami átlagosan tíz évvel rövidebb, mint az ország más településéin. Több vizsgálat bizonyította, hogy éppen a korosodó férfiakat a legnehezebb rávenni, hogy egészségtelen életmódról egészségesebbre váltsanak: kedvezőbben táplálkozzanak, csökkentsék testsúlyukat, mozogjanak rendszeresen és hagyják abba a dohányzást.

A skót sportorvosok és kardiológusok közös tanácskozásán felvetették, hogy érdemes volna kihasználni a két, vezető labdarúgóklub, a Glasgow Celtic és a Glasgow Rangers megingathatatlan szurkolóinak szenvedélyét arra, hogy csatlakozzanak egy programhoz, melyben a két legfontosabb szempontot beiktatják életükbe: az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást.


Mindkét klub hívei közül 20-20, 40-60 éves férfi csatlakozott a csapathoz. Alapos egészségügyi vizsgálat során tesztelték fizikai terhelhetőségüket. A résztvevők tíz héten keresztül minden pénteken két órát töltöttek kedvenc csapatuk stadionjában. Az első órában egészségügyi felvilágosítást kaptak, a másodikban edzettek.

A szakemberek mediterrán étrendet állítottak össze számukra: kevesebb hús, kevesebb zsír és alkohol, ha kellett, kevesebb kalória. A vizsgálatot vezető A.J.B. Brady és munkatársai tanulmányukban megjegyzik, hogy az első találkozás alkalmával szinte valamennyi résztvevő magasabbnak, viszont lényegesen könnyebbnek vélte magát, mint amennyinek méréskor bizonyult.

A klubjukhoz ragaszkodó szurkolók közül senki nem esett ki a vizsgálatból, mindannyian kivétel nélkül hűségesen végigcsinálták a programot. Testsúlyuk átlagosan három kilóval lett könnyebb, vérkoleszterinjük nyolc százalékot csökkent, vérnyomásuk ugyancsak lejjebb ment. Fizikai terhelhetőségük viszont jelentősen javult: a program végére többen többször is körbefutották a stadiont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.