Jaj a piának

Skócia minimumárat szabna ki az alkoholos italokra

A skót kormány minimumárat vezetne be az alkoholos italokra, hogy ezzel fékezze meg a lakosság mértéktelen italfogyasztását.

2010.09.02 19:37MTI

A kormány csütörtöki bejelentése szerint a minimumár bevezetését követően egy egységnyi alkohol legalább 45 pennybe (154 forint) kerülne, vagyis egy üveg bor ára 4,23 fontnál (1450 forint), egy üveg whiskyé pedig 12,60 fontnál (4300 forint) kezdődne.

A parlamenti kisebbségben lévő Skót Nemzeti Párt tavaly jelentette be, hogy minimumárat készül bevezetni az alkoholokra, hogy ezzel szorítsa vissza a mértéktelen fogyasztásukat. Az ellenzéki pártok azonban hevesen tiltakoztak a javaslat ellen, és ez jelentősen megnehezíti majd a törvénnyé válás folyamatát.

A skót egészségügyi miniszter, Nicola Sturgeon szerint a 45 pennyben meghatározott minimumárnak köszönhetően tíz év múlva 225-tel kevesebb halálesettel és 83 millió font közegészségügyi megtakarítással lehet majd számolni. "Túl sok ideje és túl sok skót itta már idő előtt a föld alá magát" - mondta.

"A javaslatunk már most számos, nagy tiszteletnek örvendő egészségügyi szakember támogatását élvezi, mind itthon, mind külföldön, és a nemzetünk egészségének érdekében remélem, hogy sikerül majd az egész skót parlament támogatását elnyerni" - tette hozzá.

Sturgeon szerint jelenleg kevesebb mint 3,5 fontba (1200 forint) kerül, hogy valaki túllépje az ajánlott heti alkohollimitet. "A megfelelő minimumár meghatározása a legfontosabb, hiszen ha az túl alacsony, akkor az egész rendszer hatástalan lesz. Ezért alapos mérlegelés után döntöttünk csak úgy, hogy a 45 penny a legmegfelelőbb ár.

"A változás elsősorban a szupermarketekben kapható, és nem a már befutott márkákat érintené. Ez azt jelenti, hogy egy olyan rekesz, amelyben 24 darab, 330 milliliteres, 4,5 százalékos alkoholtartalmú ital van, minimum 16,20 fontba (5500 forint) kerülne.

Az egészségügyi hivatalnokok szintén támogatták a minimumár ötletét, mondván, hogy segíthet a britek alkoholproblémáinak megoldásában. Az előző, munkáspárti brit kormány minden lehetséges ötletet elvetett, azonban az új konzervatív-liberális koalíció kijelentette, hogy megtiltaná az alkoholok előállítási ár alatt történő eladását.

Az új kormány továbbá újravizsgálná az adózási és árazási rendszert is, hogy anélkül tudja kezelni a túlzott alkoholfogyasztás problémáját, hogy ezzel igazságtalanul büntetné a felelősségteljes ivókat, illetve a bárokat és a helyi termelőket.

"Skóciának nem éppen irigylésre méltó hírneve van, ha az alkoholfogyasztásról van szó" - mondta Harry Burns, Skócia vezető főorvosa. "Sajnos világelsők vagyunk, ha a szervezetünk kemény ivással való elpusztításáról van szó. A minimumár viszont segíthet abban, hogy helyrebillentsük az egyensúlyt az alkohollal való kapcsolatunk terén" - mondta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.